Калифорния на път да разреши автономни коли без оператор в тях

Pinterest LinkedIn +

Има вероятност в американския щат Калифорния да бъде разрешено автономните автомобили да се движат и да превозват пътници и товари, без да е задължително зад волана да има шофьор или оператор, съобщава "Road Show". Новината идва на фона на изминалия месец, изпълнен с неприятни новини и трагични инциденти, свързани със самоуправляващите се автомобили.

В края на миналата седмица щатските власти са внесли предложение за даване на разрешение да се започне тестова програма за превоз на пътници с автомобили, в които няма шофьори. Идеята е програмата да бъде разделена на две – автомобили с оператор и такива без.

Всяка компания ще може да тества да разрешително за тестовата програма. Преди това обаче трябва да са изпълнени множество изисквания. Сред тях е система за двупосочна комуникация между служители на фирмата и пътниците. Освен това превозвачът трябва да отговаря на определени критерии за киберсигурност и защита от хакерски атаки.

Автономните автомобили ще могат да се движат само в определени райони и при определени условия, включително метеорологични. Няма да е позволено колите да се движат в автономен режим извън тези райони, ако в тях няма оператор.

Въпреки ограниченията, това ще е и първата реална стъпка към изцяло автономни автомобили по пътищата. Калифорния не е дала конкретен срок за продължителността на тестовата програма, но със сигурност тя ще продължи няколко години.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.