Ще заменят ли абонаментите класическото купуване на коли

Pinterest LinkedIn +

Автомобилната индустрия се променя не само заради самоуправляващите се коли. Успехът на услуги като Uber и програми за споделено ползване на коли карат доста хора да размислят дали имат нужда от личен автомобил, отбелязва CNET.

Всичко това може да се окаже сериозен проблем за производителите на автомобили. Все пак те разчитат именно на възможно най-много продажби. Някои компании вече мислят в тази посока и експериментират с абонаменти.

BMW, Volvo, Porsche и Cadillac са сред тях и тестват такива програми в САЩ. Те позволяват на клиентите да се абонират срещу месечна такса, която е приблизително колкото лизинг на автомобил. За премиум марките тази такса е доста солена, така че това няма да е лесен начин за всеки да има BMW или Porsche.

Вместо да имат само една кола обаче, клиентите имат достъп до цялата или почти цялата гама на марката в зависимост от абонаментната програма. Клиентът прави заявка какъв модел иска и го получава за определен срок. Така например за през седмицата може да използва семеен седан, но за почивните дни да си вземе спортен кабриолет. Или пък офроудър за пътуване в планината.

Поддръжката, застраховките и ремонтите са включени в абонамента. Клиентът плаща само горивото. В случая на Cadillac колата трябва да се върне чиста, защото иначе има и $150 глоба. По този начин производителите отново ще могат да произвеждат големи бройки автомобили и да поддържат същите приходи.

Volvo има и друг план – абонамент само за един автомобил. Така цената е още по-ниска, клиентът използва колата като лична, ползва се с гаранция и поддръжка за определен брой километри.

Вече има и доста самостоятелни услуги. Те предлагат избор от повече марки, тъй като не са обвръзани с един производител. Предлагат и повече абонаментни планове, които могат да паднат и до под $330 на месец. Подобни услуги са Canvas, Flexdrive, Less и др. Всички те имат различни периоди за наем и абонамент, включително седмични.

Повечето такива услуги са в САЩ и някои държави от Западна Европа. В България вече се предлага услугата Spark за споделено ползване на електрически автомобили в рамките на някои райони от София. Нейният принцип е по-различен, но в основата си идеята е същата – защо да се разчита само на една кола, когато човек може да има достъп до много коли във всеки един момент. Този тип услуги са все още в зародиш, но имат и голям потенциал, особено след като и самите производители изглеждат все по-отворени към концепцията.
Сподели.