"Apple" ще работи по автономни автомобили заедно с "Volkswagen"

Pinterest LinkedIn +

Компаниите "Apple" и "Volkswagen" са подписали нов договор за партньорство във връзка с разработването на автономни автомобили, съобщават "New York Times" и "Bloomberg". Първоначалното желание на ръководството на "Apple" е било да работи с "BMW" и "Mercedes-Benz", но преговорите не са завършили с успех.

Първоначално от "Apple" са искали от двете автомобилни компании да преотстъпят контрола над управлението на данните и дизайна, но от "BMW" и "Mercedes" са отказали.

Сделката с "Volkswagen" предвижда съвместна работа по създаване на автономни микробуси T6 Transporter. Първоначално те ще се използват за служебен превоз на служители на "Apple" между офисите на компанията. Това трябва да се случи още следващата година.

В "Apple" вече използват 20-тина подобни микробуса, които се преработват и се тестват с автономно движение. Инициативата е част от проекта "Titan" – разработката на "Apple" за автономни автомобили. Тя върви няколко години, като първоначално предвиждаше да се създаде електрически автономен автомобил. Впоследствие обаче проектът беше променян няколко пъти. В крайна сметка компанията се насочи не към автомобилите, а към софтуера за тях. Засега нито от "Apple", нито от "Volkswagen" са коментирали новото споразумение и плановете за него.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.