"Tesla" след още една катастрофа: "Autopilot" не прави колите ни автономни

Pinterest LinkedIn +

Нов ден, нова катастрофа с "автономна" "Tesla". Или поне такива бяха първоначалните съобщения след инцидент с Model S в Брюксел, които впоследствие компанията отхвърли, съобщава "Bloomberg".

Първоначално бе съобщено, че Model S с включен двигател потеглил сам и се ударил в няколко паркирани автомобила. Шофьорът не бил в автомобила по това време и само видял как колата му потегля сама.

От "Tesla" обаче категорично отхвърлиха тези твърдения. "Разследвахме фактите от инцидента и можем да потвърдим, че клиентът е шофирал и е управлявал автомобила сам, без да използва Autopilot", обявява компанията в свой официален коментар.

"Autopilot е асистираща система от ниво 2, която не прави "Tesla" самоуправляващ се автомобил", уточняват от компанията.

Това е послание, което тя упорито се опитва да наложи след зачестилите инциденти с нейни автомобили. От "Tesla" настояват, че Autopilot задължително трябва да се използва с ръце на волана и при пълното внимание на шофьора. Доста от притежателите на подобни автомобили обаче възприемат функцията "Autopilot" твърде буквално и надценяват способностите на системата. Други пък нарочно се опитват да я "тестват", за да привличат внимание с онлайн клипове, в които дори не седят зад волана по време на движението на колата.

От самото начало името "Autopilot" създава проблеми за компанията, защото води до погрешна асоциация с възможностите на системата. Реално тя не е много по-различна по ефективност от класическите системи за адаптивен круиз контрол, автоматична смяна на лентата на движение и автоматично спиране. Основната разлика е, че "Autopilot" работи по различен начин, който все още се усъвършенства и именно затова потребителите трябва да бъдат внимателни.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.