Поредна катастрофа с "автономна" Tesla, този път в полицейски патрул

Pinterest LinkedIn +

Поредна катастрофа с автомобил на "Tesla" се е случила в град Лагуна бийч, Калифорния, съобщава местната полиция. Отново е бил включен автономният режим Autopilot, който обаче не е предотвратил удар на автомобила в паркиран полицейски патрул.

В момента на катастрофата полицаят е бил извън автомобила и не е пострадал. Шофьорката на катастрофилата Tesla Model S е с леки наранявания. Това е пореден инцидент с автомобил на "Tesla" с включен режим Autopilot. Само преди дни е имало катастрофа с такъв автомобил и в Гърция.

Системата Autopilot "не имунизира автомобила от всички инциденти", коментират от "Tesla". Представители на компанията твърдят, че постоянно напомнят на потребителите на Autopilot, че те са длъжни да държат ръцете си на волана през цялото време.

Системата е променена така, че ако шофьорът свали ръцете си от волана за повече от минута, тя ще се изключи и няма да се пуска до края на пътуването. А ако шофьорът продължава да упорства и да не спазва предупрежденията на автомобила, той ще започне да спира на място отстрани на пътя.

Въпреки това изглежда, че тези мерки не са достатъчни и доста ползватели на Autopilot подценяват рисковете или не се съобразяват с тях. Въпреки името си, Autopilot всъщност не е (все още) 100% автономен режим и разчита и на намесата на шофьора.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.