"Nikola" съди "Tesla" за 2 млрд. долара заради патенти

Pinterest LinkedIn +

Лошите новини за "Tesla" продължават. Младата компания "Nikola Motor Company" е завела дело срещу "Tesla Motors" за 2 млрд. долара, събщава онлайн изданието "Verge".

Според "Nikola Motor Company" "Tesla" е откраднала нейни патенти за разработката на електрическия камион, който представи миналата година. Говорител на "Tesla" казва, че обвинението е безпочвено и това е очевидно. От "Nikola Motor Company" пък казват, че не могат да коментират, докато се води делото, но смятат, че всичко е достатъчно ясно.

"Nikola Motor Company" е създадена през 2014 г., като от тогава разработва свой камион с електрическо и водородно задвижване. Компанията работи и по втори камион, офроудър и евентуално електрическа лодка. Нейни представители твърдят, че от "Tesla" са копирала без разрешение патентите ù, а доказателство за това са сериозните прилики в дизайна на двата камиона (на снимката горе е камионът на "Nikola Motor Company").

От "Nikola Motor Company" твърдят още, че служител на "Tesla" се е опитвал да привлече нейния главен инженер малко след като е представила водородния си камион. Според компанията това е доказателство, че в "Tesla" са били наясно с уникалните възможности на "Nikola".

От младата компания казват още, че са се усъмнили в нелоялната практика още с появата на първите снимки на камиона на "Tesla" в интернет и са изпратили писмо на "Tesla" да преустановят дейността си и да не представят камиона, докато не се разберат. От "Tesla" обаче така и не отговорили.

Според "Nikola Motor Company" камионът на "Tesla" създава объркване на пазара и пречи на компанията да привлича инвеститори, затова тя иска минимум 2 млрд. долара компенсация. От "Nikola Motor Company" казват, че са получили над 8 млрд. долара като предплащане по предварителни поръчки за камионите на компанията.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.