27 Април 2018, 09:30

Мъск: Твърде много роботи сглобяват колите на Tesla

Google+ Pinterest LinkedIn +

Илон Мъск е сред най-големите и активни привърженици на технологиите и автоматизацията. Той неведнъж е казвал, че заводите на Tesla например ще са много ефективни заради голямата автоматизация на производството. Сега обаче се оказва, че именно тя е сред проблемите и причините за забавянето на производството на Model 3.

В интервю за телевизия "CBS" Мъск представя завода на Tesla във Фремонт, Калифорния. Той казва, че е съгласен с критиките, че има твърде много роботи, които произвеждат Model 3. При това Мъск е съгласен, че с повече хора вместо с роботи производството може да бъде по-ефективно.

"Имахме луда и сложна мрежа от поточни линии", казва Мъск и допълва, че работата с нея не е била достатъчно ефективна. Сега изглежда, че Tesla прави промени в производствения процес. Мъск обаче не дава подробности.

В момента компанията има около 10 000 работници в завода. Постепенно тя успява да увеличи и производството на нови Model 3, но все още е далеч от първоначалните си планове. Очакваше се да се произвеждат по 20 000 бройки месечно до края на 2017 г., само че за цялото последно тримесечие на миналата година компанията е произвела само 2425 бройки от Model 3.

След като са започнали да правят промени, от Tesla са увеличили бройката до 9766 за първото тримесечие на тази година. Сега компанията прогнозира, че ще може да достигне 5000 автомобила на седмица до края на юни т.г. От известно време Мъск дори спи в завода, докато се решат проблемите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.