Автопилотът на "Tesla" е бил активиран по време на смъртоносната катастрофа

Pinterest LinkedIn +

Функцията за автономно шофиране Autopilot е била активирана по време на фаталната катастрофа с Model X миналата седмица, при която загина един човек. Това потвърдиха от "Tesla" в официално съобщение, цитирано от CNN.

Шофьорът обаче не е изпълнил указанията на компанията и в продължение на 6 секунди преди катастрофата не е държал ръцете си на волана. От "Tesla" многократно са казвали, че Autopilot не е точно автопилот и не заменя изцяло шофьора. Затова ползващите функцията са задължени да държат волана постоянно.

От "Tesla" казват, че автомобилът е издал няколко визуални и звукови предупреждения, с които шофьорът не се е съобразил. "Tesla Autopilot не предотвратява всички инциденти. Такъв стандарт би бил невъзможен, но намалява риска от случването им", коментира компанията.

Според "Tesla" колите са по-сигурни, когато Autopilot е активиран, но шофьорите трябва да приемат функцията като допълваща, а не като заменяща ги. Компанията цитира правителствен доклад от януари 2017 г., в който се казва, че чрез Autopilot броят на катастрофите с автомобили Tesla е намалял с 40%.

От "Tesla" казват, че шофьорите не трябва да си създават погрешни впечатление за Autopilot и да се отказват от функцията или да я използват неправилно.
Сподели.