"Tesla" губи по 6500 долара на минута

Pinterest LinkedIn +

Смятате, че сте зле с финансите? Със сигурност не сте в положението на "Tesla". Автомобилната компания губи по повече от 6500 долара... на минута, съобщава "Bloomberg". С това темпо първоаприлската шега на Мъск, че компанията му ще фалира, може да се окаже факт още до края на годината.

"Tesla" е с отрицателни финансови постъпления вече 5 поредни тримесечия. За периода 2014 г. – 2017 г. компанията е утроила броя на служителите си, като получава по-малък среден приход от всеки един от тях спрямо другите автомобилни производители.

В момента ситуацията на "Tesla" е доста тежка. Тя често разчита на парите на Илон Мъск, който неведнъж е давал от личното си богатство, за да плаща дълговете ѝ. Преди обаче сумите бяха сравнително малки за мащабите на автомобилния бранш – под 100 млн. долара.

Според анализ на "Moody's" Tesla се нуждае от поне 2 млрд. долара, за да може да изкара до края на годината. Състоянието на Мъск се оценява на около 19 млрд., така че на теория е възможно отново той да спаси "Tesla".

По-вероятно е обаче този път да се потърсят още инвеститори. Но дори и така "Tesla" отново не решава основния си проблем. Компанията няма пари, защото не генерира достатъчно продажби. Тя се радва на обич от медии, анализатори и фенове, но тази любов така и не се превръща в достатъчно финансови постъпления.

Освен това компанията често изглежда твърде концентрирана в бъдещето и представя амбициозни проекти като електрически тежкотоварен камион и суперспортен електрически автомобил. Работи и по пикап. Същевременно основната ѝ дейност с производството на Model 3, който трябва да носи най-много пари на "Tesla", продължава да се бави и да има трудности. Именно това в момента е основният приоритет на Мъск, но все още липсват достатъчно убедителни резултати.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.