Обвиняват "Tesla" в манипулиране на числата за сигурността на Autopilot

Pinterest LinkedIn +

"Tesla" се оказа в центъра на доста сериозни обвинения в манипулиране на статистиката за сигурността на нейната функция за полуавтономно управление Autopilot. Според някои експерти по безопасност компанията цитира по манипулативен начин резултатите от официално проучване за броя катастрофи, които Autopilot предотвратява, съобщава "Automotive News".

Наскоро проучване на американски регулатор посочи, че когато Autopilot е активирана, броят на инциденти намалява с 40%. Информация, която "Tesla" през последните дни активно повтаря и огласява, особено след инцидента преди седмици, когато загина човек. Според някои експерти обаче твърдението не е коректно и те искат компанията да представи повече информация, на която базира това твърдение.

"Ако "Tesla" ще продължава да твърди това, особено след като се позовават на службата NHTSA, смятам, че трябва да покажат нужните данни и анализи зад тези заключения. Ако това е вярно дори с по-нисък процент, то това е една от най-важните системи за сигурност след предпазния колан", коментира Браян Уокър Смит, професор по право в Универсиетата на Южна Каролина, който изучава регулацията на автономните автомобили.

"Тези твърдения са твърде щедра интерпретация на заключенията на NHTSA. Те изваждат от контекста част от информацията и я раздуват до нещо, което тя не казва", коментира Ниди Калра, специалист на Rand Corp.

Калра казва, че според него от "Tesla" най-вероятно имат основание да кажат това, но просто липсва яснота на какво се базира твърдението. "Сега е моментът да бъдем прецизни, когато говорим за автономни коли и безопасност. В деликатен момент сме. Обществото е объркано, регулаторите са под натиск, а компаниите се развиват бързо", допълва той.

Говорител на "Tesla" казва, че информация има и че още в края на март в блога на компанията е публикувана информация, че според статистиката смъртен случай с автомобил на "Tesla" има веднъж на всеки 515 млн. пропътувани километра, докато средното за автомобилната индустрия е 186 млн. пропътувани километра. Компанията обаче не дава повече допълнителни подробности. Тя е поискала от NHTSA да означи информацията като тайна и регулаторът не може да я публикува, тъй като смята, че тя може да навреди на конкурентността на компанията.
Сподели.