"Volkswagen" е готов с дизайна на електрическия си хечбек ID

Pinterest LinkedIn +

Volkswagen е готов с дизайна на електрическия хечбек ID, като производството му ще започне през ноември 2019 г., съобщава "Autocar". Дизайнът няма да се отклонява много от концептуалния модел, който беше представен през 2016 г., казва главният дизайнер на VW Клаус Бишоф.

ID ще е първият изцяло електрически модел на VW, който е разработен като такъв от самото начало. Разликите в дизайна ще са минимални и породени главно от изискванията на закона, казва Бишоф. Затова например огледалата за задно виждане ще са класически, а не камери. Електрическите дръжки на вратите пък ще са обикновени заради високата им цена. Всичко останало ще е практически същото като прототипа, обещава Бишоф.

Вече са започнали и тестовете на първите реални, работещи прототипи на автомобила. Инженерите имат още 16 месеца срок да са готови с всичко по колата.

ID ще има един електрически мотор, който ще развива еквивалента на 168 к.с. Според VW хечбекът ще има пробег между 400 км. и 600 км. с едно зареждане в зависимост от натоварването и условията.

ID ще е платформата, на която ще се базират и другите електрически модели на VW. Освен това в него ще се предлагат и първите функции за автономно шофиране, които компанията планира да започне да въвежда постепенно от 2025 г. Една от тях предвижда волан, който ще се прибира в таблото, когато е задействан автономният режим.

Електрическото задвижване дава повече свобода на дизайнерите не само за външния вид на колата. Тя е и доста просторна с междуосие 2750 мм, което е със 130 мм повече спрямо Golf. Цялото купе е дълго 4100 мм, широко е 1800 мм и е високо 1530 мм.

ID ще разчита на интерактивни LED фарове. Те са разработени така, че да създават впечатление за отварящо се око, когато се включват. Когато колата е изключена и "заспала", "очите" на колата ще се затварят с визуален ефект. В зависимост от режима на шофиране фаровете ще могат да променят своята интензивност и визия.

Вътре ще има място за петима души. Размерите в купето са приблизително колкото на Passat. Ще има и много екстри, голям багажник и др.

ID ще има задача да постави начало на гамата електрически автомобили на VW. Компанията цели през 2025 г. да продава по 1 млн. електрически коли годишно.
Сподели.