Хипстърският миниван на Volkswagen скоро ще е електрически

Pinterest LinkedIn +

В историята си Volkswagen има доста популярни автомобили. Един от тях е Volkswagen Type 2, по-известен просто като Bus. През 60-те години на 20-ти век той стана синонимен с хипитата и на техния начин на живот.

И до днес бусът има много фенове. А във Volkswagen смятат, че той ще има още повече фенове в новата си модерна интерпретация. "Целта ни е ясна: искаме да направим напълно електрически, напълно свързан автомобил, който да е бестселър по целия свят. Колата икона на електрическата ера трябва да бъде Volkswagen", коментира председателят на компанията Хърбърт Дайс, когато представи I.D.Buzz concept миналата година.

I.D.Buzz Concept всъщност не е просто концепция. Volkswagen вече реши да пусне буса в производство през 2022 г.

Целта на I.D. Buzz е да напомня за оригиналния Type 2, но да не го имитира. Дизайнът е футуристичен, с елементи от оригинала. Линията, която опасваше оригиналния бус, сега е заменена със светеща ивица. Колелата са изнесени в самите краища на купето, за да има възможно най-много място вътре.

За разлика от Type 2, който имаше 30 к.с., I.D. Buzz предлага 369 к.с. от електромотори на всяка ос. Батерията е 111kWh и ще осигурява около 480 км. пробег с едно зареждане. Ще има и система за бързо презареждане до 80% от капацитета на батерията за 30 минути.

Бусът ще има и доста технологии. Сред тях е I.D.Pilot за почти пълно автономно движение, сгъваем волан, обръщащи се назад предни седалки, множество конфигурации на интериора. Ще има и лазерни скенери с добавена реалност на покрива и още много други технологии. Целта на Volkswagen е I.D.Buzz да се превърне в символ на новата ера в развитието на компанията.
Сподели.