Франция иска автономни коли до 2022 г.

Pinterest LinkedIn +

Франция иска "високо автоматизирани" автомобили да започнат да се движат по пътищата на страната до 2022 г. Президентът Емануел Макрон е назначил Ана-Мари Идрак да разработи национална стратегия за автономните автомобили, съобщава "Automotive News Europe".

Стратегията ще включва всичко – нови закони, регулации за експерименти, проекти, защита на лични данни и киберсигурност. Първите предложения трябва да са готови до края на тази година и ще отворят вратата за услуги като автономни таксита и автономни автомобили за доставки. Предвидено е новите закони да разрешат движение на автономни автомобили нива 3 и 4.

Във Франция вече има над 50 тестови проекта със самоуправляващи се автомобили. Те обаче се развиват на затворени писти и пътища. Компанията "Nayva" например предлага автономни микробуси, които превозват хора на територията на затворен бизнес парк близо до Париж.

"Renault" и "Nissan" също имат свои общи проекти. Те планират да предложат роботаксита до 2022 г.

Френското правителство планира да помага не само със закони и регулации. Страната осигурява и субсидии за проекти в сферата, като е заделила 40 млн. евро за целта.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.