Автомобилите на Tesla постепенно стават напълно автономни от август

Pinterest LinkedIn +

Автомобилите на Tesla ще имат напълно автономни функции още през август т.г. Това ще стане възможно с пускането на новата девета версия на Autopilot, обяви Илон Мъск.

"С деветата версия ще започнем да предлагаме напълно автономни функции", обяви Мъск и допълни, че много други проблеми в поведението на Autopilot ще бъдат коригирани с новия софтуер.

Autopilot Version 8.0 беше пуснат през 2016 г. От тогава досега Tesla прави леки обновления и корекции в системата. Напоследък тя натрупа доста критики след серия инциденти с автомобили на Tesla, при които Autopilot е била включена.

Компанията дори обяви неколкократно, че Autopilot не прави автомобилите ѝ напълно автономни и шофьорите са длъжни да държат ръцете си на волана през цялото време. Не липсват и критики, че всичко това създава объркване сред хората и компанията не предава посланието си достатъчно ясно.

С Autopilot Version 9.0 това объркване ще се задълбочи. В изказването си Мъск казва, че ще се предлагат "напълно автономни функции". Това означава, че автомобилите на Tesla отново няма да са изцяло автономни, а че ще имат само някои функции, които ще могат да изпълняват сами, например да се престрояват без нужда от човешка намеса.

Изглежда, че планът на Tesla е от август да започне постепенно да активира и да предлага различни напълно автономни възможности на автомобилите си, но все още ще е нужно доста време, преди те да са изцяло автономни във всички ситуации. Начинът на представяне на тези функции ще е от ключово значение за компанията, за да не създаде още по-голямо объркване сред клиентите си, които да помислят, че Autopilot действително е напълно функциониращ автопилот.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.