Автономните коли ще са напълно готови по-късно от очакваното

Pinterest LinkedIn +

Според първоначалните планове на Google, "Tesla" и други компании тази година трябва да се появят първите изцяло автономни автомобили. Макар все още да има доста време, не изглежда, че това ще се случи. Нито през 2019 г. или пък по-късно, смятат някои експерти, цитирани от "The Verge".

Основният проблем не е в самите автомобили или в хардуера. Проблемът е в софтуера, и най-вече в изкуствения интелект, който трябва да управлява автомобилите. Интелигентните системи все още не са готови за нещо подобно и дори може да се окажат на доста години разстояние от нивото, до което трябва да се развият, за да може спокойно да им се даде такава отговорност.

Сред скептиците е Гари Маркъс от Нюйоркския университет. Според него изкуственият интелект тепърва има да се развива и да се сблъсква с реалния свят и с неговите особености. Затова може да се създаде т. нар. "зима на изкуствения интелект" – период от време, в който очакванията се променят и нагаждат според реалността. Тази зима идва и със забавяне на излизането на съответните продукти, което може да е пагубно за компаниите, заложили бъдещето си на тях.

"Автомобилите без шофьори са като научен експеримент, на който не знаем отговора", коментира Маркъс. Все още системите не могат да се справят достатъчно ефективно с предотвратяването на инциденти.

Според Андрю Енджи, основател на Drive.AI, не е правилно да се разчита само на изкуствения интелект. Според него трябва да се създадат партньорства с правителствата и самите хора също да бъдат по-внимателни и да спазват закона. "Сигурността не зависи само от качеството на изкуствения интелект", казва той.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.