Автономни автобуси ще превозват пътници в Япония oт следващата година

Pinterest LinkedIn +

Интернет гигантът "Baidu" обяви ново ключово партньорство, съгласявайки се да инвестира в 10 автономни автобуса "Apolong" за "SB Drive", дъщерно дружество на японския конгломерат "SoftBank". Китайският производител на автобуси "King Long" ще се заеме с производството на автономните автобуси, които биха могли да пристигнат в Япония още в началото на 2019 г., информира технологичният сайт PixelMedia.bg. Ръководителите на компанията направиха съобщението по време на Baidu Create 2018, годишната конференция на разработчиците на изкуствен интелект в Пекин.

Всеки автобус "Apolong" с капацитет от 14 пътници има ниво 4 на автономия. Това означава, че е "напълно автономен", но не е проектиран да се справи с всяко възможно шофиране. Автобусите работят, използвайки автономната система за управление на Baidu Apollo, основата за партньорствата на "Baidu" с "Ford", "Honda" и други компании.

Това не е първият път, когато Япония показва интерес към автономен обществен транспорт. Има няколко причини за това. Първо, общественият транспорт е по-добър за околната среда и може да помогне на градовете да се справят с въпроса за транспортирането на все по-нарастващите популации в големите населени места. Второ, експертите прогнозират, че автономните превозни средства ще бъдат далеч по-безопасни от тези, управлявани от хора.

Така автономните автобуси биха могли да станат най-безопасният и най-екологичен начин да се придвижим от точка А до точка Б.

Сподели.