Губят ли интерес младите хора към автомобилите

Pinterest LinkedIn +

Дълги години една от първите мечти на повечето малки момчета е да имат шофьорска книжка. С времето и все повече момичета започнаха да искат да могат да шофират. Притежаването на автомобил беше виждано като символ на свобода и възможност да ходиш където искаш, когато искаш. Днешните младежи обаче сякаш не смятат така, съобщава ВВС.

Официална британска статистика показва рязък спад към интереса и желанието за шофиране. През 90-те години на 20-ти век например 80% от хората във Великобритания са имали шофьорска книжка и редовно са шофирали, преди да навършат 30 г. Сега обаче само 45% правят същото. Мъжете под 30-годишна възраст изминават наполовина по-малко километри с автомобил спрямо техните бащи.

Тенденцията е трайна. Хората изминават с 10% по-малко километри спрямо 2002 г. и всяка година прекарват с по 22 часа по-малко време в пътуване спрямо преди 10 години. Има и 20% спад на ежедневните пътувания от и до работа седмично спрямо 90-те години.

Осезаемо е намалял и ръстът на трафика. През 80-те години той се е увеличил с 50%. В периода от 2006 г. до 2016 г. трафикът във Великобритания се е увеличил само с 2%. Въпреки това от ВВС твърдят, че правителството очаква ръст на трафика с над 60% до 2040 г., вероятно заради очаквания голям бум на електрическите и автономните автомобили.

Според местната Комисия по пътуванията прогнозата е силно преувеличена и това ще доведе до неправилни решения за развитието на пътната инфраструктура. "Много млади хора са доволни да живеят и без да имат кола, особено в големите градове, където има добър транспорт", аргументира се комисията.

Има различни мнения за причините за тази тенденция. От една страна рецесията е накарала хората, особено младите, да преосмислят за какво искат да дават парите си. Развитието на технологиите и услугите, също води и до промяна на начина на мислене и на отговорностите в обществото. За някои младежи липсата на автомобил е начин да помогнат за по-малкото замърсяване на въздуха.

Очакваното навлизане на автономните коли също кара младите да не бързат. Дори и по време на Фестивала на скоростта в Гудууд, едно от най-големите британски автомобилни мероприятия, някои от водещите на събитието, които са върли почитатели на шофирането, обявиха, че нямат нищо против автономните автомобили. Според тях те ще са много полезни за пътуване до работа или по магистралата, където "мога да правя нещо друго и колата просто да ме прибере", а да шофират за удоволствие другаде.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.