5 исторически романа, които ще ви накарат да мечтаете за машина на времето

Pinterest LinkedIn +

Не е задължително да имате задълбочени познания по история, нито да сте запленени от някоя отминала епоха, за да обичате исторически романи. Но и двете неща биха могли да са от полза при избора на четиво. Ако предпочитате друг жанр, напълно възможно е да откриете исторически роман, който да предлага не само пътуване в друга епоха, но и заплетен криминален сюжет или завладяваща любовна история. Следващите пет заглавия са много различни едно от друго, но със сигурност си заслужава да им отделите време.

Insurrection (Бунт)

Всеки, който е гледал Braveheart (Смело сърце) и го харесва, би оценил високо Insurrection на Робин Йънг (Robyn Young). Събитията, за които разказва романът (първа част от трилогия), са същите, за които става дума и във филма на Мел Гибсън (Mel Gibson). Дори Уилям Уолъс се появява. Основният персонаж обаче е Робърт Брус.

Реално съществуваща историческа личност, Брус е една от най-важните фигури в период от шотландската история, вдъхновил редица автори и сценаристи. Действието в Insurrection започва през 1286 година, когато след внезапната и не съвсем случайна смърт на краля на Шотландия тронът остава без наследник. На прага на гражданска война, шотландските кланове се борят за власт помежду си, докато монархът на Англия крал Едуард крои планове как да присъедини земите им към своите.

Робин Йънг изгражда разказа за живота на Брус, създавайки наистина завладяваща атмосфера, като се придържа към историческите факти, но си позволява и да развихри фантазията си.

The White Queen (Бялата кралица)

Още един впечатляващ роман, вдъхновен от английската история. Сигурни сме, че сте чели и други творби, посветени на войната между родовете Ланкастър (Lancaster) и Йорк (York), наричана още войната на розите заради  хералдическите знаци на съперниците - Бяла роза за Йорк и Червена роза за Ланкастър. Това определение започва да се използва от историците през XIX век. Реалните исторически събития, за които става дума, се развиват през  XV век.

The White Queen е първа част от поредицата романи The Cousins’ War на писателката Филипа Грегъри (Philippa Gregory). Книгата проследява историята на Елизабет Удвил, съпруга на крал Едуард ІV. Преди да срещне краля Елизабет вече е била омъжена за сър Джон Грей, сражавал се на страната на Ланкастър. След като той умира, красивата вдовица среща Едуард IV от рода Йорк и става кралица.

Драматичните събития, които съпътстват управлението на крал Едуард ІV, се превръщат в основа не само на романите на Филипа Грегъри, но и на изключително успешния телевизионен сериал на BBC One, базиран на тях. В него главната роля е поверена на Ребека Фергюсън (Rebecca Ferguson).

The Pillars of the Earth (Устоите на Земята)

Продължаваме да ви изкушаваме с английска история. Кен Фолет (Ken Follett) е от писателите, които предизвикват противоречиви отзиви. The Pillars of the Earth (Устоите на Земята) е романът, който го превръща от не особено успешен автор на трилъри в световноизвестен автор на исторически романи.

Книга е публикувана за пръв път през 1989 година и се превръща в истински бестселър. Действието в романа се развива през 12 век. В основата на сюжета е построяването на катедралата в Кингсбридж и, макар да е критикуван на тема историческа достоверност, Фолет описва живота през средновековието по безспорно впечатляващ начин. И се придържа към историческите факти, поне що се отнася до развитието на готическата архитектура.

Това, което прави The Pillars of the Earth една от любимите книги на англичаните (а и не само), е фактът, че макар романът да може бъде определен съвсем основателно като исторически, историята, или поне големите събития и добре известните личности от онова време, остава малко встрани. Всичко това е превърнато просто във фон на една необикновена и ярка любовна история. Романът е екранизиран през 2008 година, когато стартира осемсериен мини сериал, базиран на него.

Il nome della rosa (Името на розата)

Прекрасен, завладяващ и изключително успешен, романът на Умберто Еко (Umberto Eco) се е превърнал в съвременна класика, при това съвсем заслужено. И все пак е съвсем на мястото си в този подбор на романи, които са обединени колкото от историческата тематика, толкова и от факта, че са създадени сравнително скоро (а някои от тях съвсем скоро).

Il nome della rosa (Името на розата) е публикуван за пръв път през 1980 година, а само три години по-късно е преведен и издаден на английски. През 1986 година се появява и екранизация по романа, при това повече от впечатляваща. Главната роля е поверена на Шон Конъри (Sean Connery), а режисьор на лентата е Жан-Жак Ано (Jean-Jacques Annaud).

Действието в книгата (а и във филма) се развива през 14 век в манастир в Северна Италия. Криминалните елементи са само една от причините за успеха на романа, защото освен разгадаването на мистерията и откриването на убиеца творбата на Еко е увлекателна и поради много други причини и трудно може да бъде критикувана на тема историческа достоверност.

Азазель (Азазел)

Няма да навлизаме в спора дали романите на Борис Акунин са повече криминални или повече исторически, защото така или иначе притежават достатъчно и от двата жанра. Важното в случая е, че са завладяващи. Особено Азазель (Азазел). Романът поставя началото на поредицата с главен герой Ераст Фандорин и печели на автора си няколко престижни литературни награди, включително и номинация за наградата на Асоциацията на британските писатели на криминални романи "Златни и сребърни ками".

Огромни тиражи, екранизации и преводи в цяла Европа и дори в Япония са достатъчно показателни за майсторските умения на писателя в изграждането на увлекателни сюжети. Освен това, ако имате афинитет към руската история, книгите му със сигурност ще ви допаднат.

Борис Акунин всъщност е псевдоним на грузинския писател, преводач и литературовед Григорий Шалвович Чхартишвили. Ако досега не сте попадали на романите му или поне на екранизациите по тях (Азазел също е екранизиран, през 2002 година излиза мини сериал по книгата), определено имате да наваксвате.

Сподели.