Змии са вероятният източник на смъртоносния коронавирус в Китай

Pinterest LinkedIn +

Змии от видовете китайски крайт и китайска кобра може да са източникът на новооткрития коронавирус, който предизвика огнище на смъртоносно инфекциозно респираторно заболяване в Китай.

Заболяването е установено за първи път в края на декември 2019 г. в Ухан, основен град в централен Китай, и бързо се разпространява. Оттогава болни пътешественици от Ухан са заразили хора в Китай и други страни, включително в Америка и Европа.

Използвайки проби, изолирани от пациенти, учените в Китай определиха генетичния код на вируса и го фотографираха чрез микроскопи. Патогенът, отговорен за тази пандемия, е нов коронавирус.

Той е от същото семейство вируси като добре познатия тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV) и коронавируса в Близкия Изток (MERS-CoV), които убиха стотици хора през последните 17 години. Световната здравна организация (СЗО) назова новия коронавирус 2019-nCoV.

Какво е коронавирус?

Името на коронавируса идва от неговата форма, която наподобява корона, когато се изобразява с помощта на електронен микроскоп. Коронавирусът се предава във въздуха и инфектира предимно горния дихателен и стомашно-чревен тракт на бозайници и птици. Въпреки че повечето от членовете на семейството на коронавирусите причиняват само леки грипоподобни симптоми, SARS-CoV и MERS-CoV могат да заразят горните и долните дихателни пътища и да причинят тежки респираторни заболявания и други усложнения при хората.

Този нов 2019-nCoV причинява подобни симптоми като SARS-CoV и MERS-CoV. Хората, заразени с тези коронавируси, страдат от тежка възпалителна реакция.

За съжаление, няма налична одобрена ваксина или лечение за коронавирусна инфекция. Необходимо е по-добро разбиране за жизнения цикъл на 2019-nCoV, включително за източника на вируса, как се предава и как се репликира, както за предотвратяване, така и за лечение на болестта.

Зоонотично предаване

Както SARS, така и MERS са класифицирани като зоонозни вирусни заболявания, което означава, че първите пациенти, които са били заразени, са придобили тези вируси директно от животни. Това е възможно, защото докато е бил в животински гостоприемник, вирусът е придобил серия от генетични мутации, които му позволяват да заразява и да се размножава вътре в хората.

Сега тези вируси могат да се предават от човек на човек.

Любопитно при новия коронавирус е, че повечето от първата група хоспитализирани пациенти са работници или клиенти на местен пазар на едро с морски дарове, които също продават преработени меса и живи консумативи, включително домашни птици, магарета, овце, свине, камили и др. лисици, язовци, плъхове, таралежи и влечуги.

Въпреки това, тъй като никой никога не е съобщавал за намирането на коронавирус, заразяващ водни животни, вероятно е коронавирусът да произхожда от други животни, продавани на този пазар.

Хипотезата, че 2019-nCoV се е появил от животно на пазара, е силно подкрепена от нова публикация в Journal of Medical Virology. Учените направиха анализ и сравниха генетичните последователности на 2019-nCoV и всички други известни коронавируси.

Въз основа на по-подробен биоинформатичен анализ на последователността на 2019-nCoV изследователите предполагат, че този коронавирус може да идва от змии.

Как обаче вирусът може да се адаптира както към хладнокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници, остава загадка.

Авторите на доклада и други изследователи трябва да проверят произхода на вируса чрез лабораторни експерименти. Търсенето на последователност 2019-nCoV при змии би било първото нещо, което трябва да се направи. След избухването на заразата обаче пазарът на морски дарове е дезинфекциран и затворен, което превръща проследяването на живота на новия вирус в предизвикателство.

За да се потвърди произходът на вируса, е необходимо вземане на проби от ДНК от животни, продавани на пазара, и от диви змии и прилепи. Отчетените констатации също ще дадат представа за разработването на профилактика и лечение.

Избухването на 2019-nCoV е още едно напомняне, че хората трябва да ограничат консумацията на диви животни, за да предотвратят зоонозни инфекции.

Източник: Pixelmedia.bg

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.