Коронавирусът ще свие и продажбите на автомобили

Pinterest LinkedIn +

Агенцията "Moody's" обяви, че коронавирусът ще повлияе сериозно и на автомобилния пазар. Тя сви прогнозите си за продажби на нови автомобили през тази година и дори очаква те да намалеят с 2,5%, съобщава "Autoblog".

Досега агенцията прогнозираше спад от 0,9%. Тъй като епидемията не показва признаци на забавяне обаче, се налага допълнително преизчисляване на прогнозите.

"Moody's" запазва и отрицателната нагласа за сектора занапред. Анализаторите очакват, че през 2021 г. пазарът може да се върне към минимален ръст с около 1,5%, но и това зависи от развитието на епидемията.

Очаквано, най-тежко е положението в Китай. През януари пазарът на автомобили там се срина д 18,7%, което беше повече от прогнозите. Това се оказа и 19-ти пореден месец на спад на продажбите на коли в страната.

Въпреки това прогнозите бяха, че през тази година и пазарът в Китай постепенно ще се възстанови и ще отбележи ръст с 1%. Сега обаче Moody's коригира и тази прогноза до спад с 2,9%.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.