Отлагат Евро 2020 и Олимпиадата заради коронавируса?

Pinterest LinkedIn +

УЕФА и Международният олимпийски комитет (МОК) обсъждат дали Олимпиадата в Токио и Евро 2020, които трябва да се проведат през лятото, могат да бъдат отложени.

Вицепрезидентът на УЕФА Микеле Ува заяви, че внимателно се следи ситуацията с коронавируса, който се разпространява все повече. Според него организацията ще се опита да избегне такъв сценарий, но ако се наложи, спортните събития може да бъдат отменени. 

Иначе се очаква Европейското първенство по футбол да се проведе през юни и юли 2020 г., като срещите от него ще се играят в 12 страни.

Дик Паунд, член на МОК с най-дълъг стаж, смята, че има тримесечен прозорец за решаване на съдбата на Олимпийските игри в Токио, които са заплашени от бързо разпространяващия се коронавирус. Олимпиадата се открива на 24 юли.

По думите му решението може да се отложи до края на май с надеждата, че вирусът ще бъде поставен под контрол.

Паунд определя несигурността като основен проблем и повтаря позицията на МОК, че дали планираните събития ще се проведат зависи от консултациите със Световната здравна организация, орган на Организацията на обединените нации. 

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.