За първи път в Италия – кратък наръчник за пътешественици

Pinterest LinkedIn +

Италия е една от малкото страни, попадаща след топ дестинациите, до които си струва да се пътува отново и отново. Какво обаче трябва да знаете, преди да отидете там за първи път? Запознайте се с нашето кратко ръководство с полезна информация за страната!


Комуникация

Може би ще се учудите, но повечето италианци не говорят английски и това ще е едно от първите неща, които ще ви направят впечатление, когато пристигнете. Ето защо ще бъде добре, ако научите основни думи и изрази от езика или поне да се снабдите с италиански разговорник. Когато искате да разберете нещо, бъдете търпеливи и не се учудвайте, ако на зададения от вас въпрос на английски получите отговор на италиански.


Заведения

Чувствайте се предупредени, че от Италия можете да се върнете с няколко кила отгоре. Като имате предвид, че италианците ядат три предястия, за основно – пица или спагети и за десерт – сладолед, вече разбирате нашето предупреждение.

Водата и хлябът, с които ще ви посрещнат в пицариите и ресторантите, са безплатни. Но не се изненадвайте, ако накрая в сметката си откриете "servizio e coperto" – такса за това, че се храните в заведението.

Туристически забележителности и сувенири

Италия е страна с многовековна история, романтична атмосфера и много забележителности, за които си струва да отделите време.

За да избегнете дългите опашки пред най-известните обекти като Колизеума и Ватикана обаче, можете да ги посетите извън туристическия сезон – от ноември до февруари.

Намерете начин да пропуснете реденето на опашки и ще си гарантирате повече време за други дейности като вечерни разходки, шопинг и почивка. Не пропускайте да се насладите на прекрасното време, вкусния сладолед, както и да вземете подаръци и сувенири за близки и приятели от тази забележителна страна.

Добрата новина е, че по Коледа и Нова година времето е приятно, снегът е изключителна рядкост, така че ако все още нямата планове за празниците, не се бавете, а грабвайте куфарите и отпътувайте за Италия.

Сподели.