Властелините на екрана, или 5 от най-често филмираните съвременни писатели

Pinterest LinkedIn +

Не, няма да си говорим за Дж.К. Роулинг, Стефани Майър или Сюзан Колинс, защото, колкото и впечатляващи да са продажбите и на романите им и на екранизациите по тях, има писатели, които могат да се похвалят с далеч по-голям брой произведения, пренесли се на екран.

Този път няма да разискваме качествата на романите и екранизациите. Просто ще се спрем на някои интересни писатели, чиито произведения често се пренасят в киното или телевизията. Естествено, винаги си струва да познавате и книгата, и филма (или сериала), за да можете сами да направите сравнение и да си изберете по-добрата версия на историята.

Стивън Кинг (Stephen King)

Майстор на страшните истории, Кинг е безспорен любимец на кино индустрията. Не само защото сюжетите му са подходящи (и съответно лесни) за пренасяне на екран, но и заради безкрайната увлекателност на често доста зловещите ситуации, в които ни въвлича.

Сигурни сме, че сте гледали най-ярките и успешни ленти, базирани на книгите на Кинг, като The Shining (Сиянието), The Shawshank Redemption (Изкуплението Шоушенк) и The Green Mile (Зеленият път), както и хитовите сериали Haven на SyFy, базиран (или по-скоро вдъхновен) на новелата The Colorado Kid и Under the Dome на CBS, адаптация на едноименния роман.

Друго заглавие, вдъхновено от новела на Кинг, което определено си струва да видите (а и да прочетете), е Secret Window (Таен прозорец), в който главната роля е поверена на Джони Деп. Изключително продуктивен писател, Стивън Кинг продължава да радва феновете си и всяка година (от повече от две десетилетия) се появява поне по една (а най-често и доста повече) нова екранизацията по неговите книги.

Джон Гришам (John Grisham)

Отговорът на въпроса защо Гришам пише за адвокати е съвсем прост. Самият той е правист. Освен това е и един от най-продаваните и най-често екранизирани съвременни автори. От 1993 година досега сериозна част от книгите му получават филмови и телевизионни адаптации. Интересното в случая е, че филмите са далеч по-успешни от сериалите, вдъхновени от романите на Гришам.

Сигурни сме, че повечето от вас са чели, а и гледали A Time to Kill (Време да убиваш) и The Firm (Фирмата). A Time to Kill е първият роман на Гришъм, изстрелял го директно на рафта с бестселърите. И, както често се случва, преди това отхвърлян от цял куп издатели. Лентата се появява през 1996 година, седем години след излизането на романа, и повтаря грандиозния му успех. Освен това определено може да се похвали с впечатляващ актьорски състав начело със Самюъл Джаксън, Сандра Бълок и Матю Макконъхи.

Първата екранизация по-роман на Гришам, която излиза на екран няколко години по-рано, е The Firm. Режисьор на филма е Сидни Полак, а главната роля е поверена на Том Круз. Впоследствие същият роман се превръща в основа и на телевизионен сериал, който за съжаление е прекратен след първи сезон.

Никълъс Спаркс (Nicholas Sparks)

Почти всички романи на Никълъс Спаркс стигат, освен до вече споменатия рафт с бестселъри, и до големия екран. Очарованието на неговите романтични истории очевидно е напълно достатъчно не само да му спечели милиони читатели, но и да напълни киносалоните.

Повечето от вас вероятно са гледали трогателния The Notebook (Тетрадката) - една от най-успешните екранизации, при това съвсем логично, по най-известния роман на Спаркс. The Notebook е първият публикуван роман на Спаркс. Книгата излиза за първи път през 1996 година и само седмица след издаването си се нарежда сред бестселърите на New York Times. Филмът обаче се появява цели осем години по-късно.

Първата екранизация по творба на Спаркс е Message in a Bottle от 1999 година. По това време писателят вече се радва на огромен успех. Лентата, в която главната роля е поверена на Кевин Костнър, не е особено позитивно посрещната от критиката, но е истински боксофис хит.

Филип К. Дик (Philip K. Dick)

Всеки фен на фантастиката знае кой е Филип К. Дик. Всеки киноман, дори да не е запленен точно от този жанр, е гледал поне един филм, базиран на негово произведение. Дори да знаете, че зад тях стои именно Дик, вие също със сигурност сте попадали поне на една лента по неговите творби. Достатъчно е да споменем само няколко заглавия, за да се убедите в това.

Една от класиките в жанра киберпънк Blade Runner (Блейд Рънър), чийто режисьор е Ридли Скот, е екранизация по книгата на Филип К. Дик Do Androids Dream of Electric Sheep? (Сънуват ли андроидите електрически овце?). Колкото и да е изненадващо, романът е написан през 1968 година.

Първият Total Recall (Зов за завръщане) също е вдъхновен от произведение на американския фантаст. Книгата е озаглавена We Can Remember It for You Wholesale (Ние можем да си спомним всичко вместо вас). Сред превърналите се в хит ленти по Дик е и Minority Report (Специален доклад) на Стивън Спилбърг, които, макар и бегло, е базиран на едноименния разказ на Дик.

Джеймс Патерсън (James Patterson)

Патерсън никога не е бил любимец на литературните критици, но пък романите му са толкова успешни, че този факт вероятно изобщо не го притеснява. Всъщност книгите на Патерсън са продадени в по-голям тираж от тези на Стивън Кинг, Джон Гришам и Дан Браун взети заедно.

Ако все още не свързвате името с конкретно произведение, ще ви подскажем. Става дума за автора на поредицата романи за детектив Алекс Крос, вдъхновили сериозен брой екранизации, включително хитовия Kiss the Girls (Целуни момичетата), в който ролята на Крос е поверена на Морган Фрийман. Поредицата за детектив Крос е с най-много екранизации, но останалите творби на писателя също достигат до екрана.

Освен огромните продажби не можем да отречем и друго качество на Джеймс Патерсън и то е умението му да работи в различни жанрове. Освен че е автор на трилъри, той пише и детски романи, а има и няколко романтични и дори фентъзи заглавия в биографията си.

Сподели.