Ужасната съдба на Човека гризли, или отново за филмовия гений на Вернер Херцог

Google+ Pinterest LinkedIn +

Ако по някаква причина сте пропуснали да гледате Grizzly Man, е редно да поправите този пропуск незабавно, за да се убедите сами в гения на немския кинематограф Вернер Херцог (Werner Herzog). Документалната лента разказва историята на Тимъти Декстър-Тредуел – документалист, експериментатор и активист, който прекарва 13 години в палатка, буквално разположена на територията на един от най-опасните хищници на планетата – мечките гризли, обитаващи Аляска.

Да! Мечката, която се нахвърли върху Леонардо Ди Каприо, за да му помогне по пътя към заветния Оскар, беше дигитална. И слава Богу! Не по същия начин стоят нещата в документалния филм Grizzly Man (Човекът гризли) от 2005 година, чийто режисьор тези дни косвено гастролира нa актуалния книжен пазар чрез "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин".

През 2003 година Тредуел беше разкъсан и изяден от гризли заедно с приятелката му Ейми Хъгенард в Национален парк "Катмай". Ужасът обаче остана за живите, след като записът от видеокамерата на Тредуел по време на атаката на животното беше намерен и публикуван в YouTube (Слушай на своя отговорност ТУК).

За наша радост, ако изобщо може да има радост в този случай, видео от записа липсва, тъй като в онзи ден и по време на фаталния момент капачката е била поставена на обектива.

Последната снимка на Тимъти и неговата приятелка Ейми, направена в близост до лягера, където се разиграва трагедията (Човекът-гризли, Вернер Херцог)
Последната снимка на Тимъти и неговата приятелка Ейми в близост до лагера, където се разиграва трагедията

Впоследствие историята на Тредуел грабва окото на Херцог, който реализира документалния филм Grizzly Man, използвайки оригинални кадри, заснети през годините от самия Тредуел, като ги комбинира с интервюта и спомени на хора, които го познават лично и които Херцог заснема след инцидента с помощта на малък екип.

Филмът "Човекът гризли" получава популярност заради режисьорския поглед на Херцог, който успява от една трагична история да създаде ново усещане за документалното кино.

Режисьорът борави със заснетите от Тредуел кадри, смесва ги със своите собствени, като подсилва и добавя смисъл. Резултатът предизвиква интереса на Discovery Docs, които финансират адаптирането на филма за киносалони.

Историята в "Човекът гризли" се допълва от музиката на китариста Ричард Томпсън – носител на престижната награда "Гибсън" за най-добър изпълнител на акустична китара през 1991 г.

Ако поради някаква причина сте пропуснали "Човекът гризли", препоръчваме да наваксате. А ако сте стигнали дотук с четенето на този материал, може да опитате да научите повече за Херцог – този гений на съвременното кино – чрез книгата "Пътеводител за озадачените. Разговори с Пол Кронин". Повече за книгата ТУК.

Сподели.