5 филма от програмата на CineLibri 2016, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Второто издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се проведе между 5 и 16 октомври 2016 година. Програмата включва 18 пълнометражни и един документален филм, които ще бъдат представени с над 100 прожекции, а билетите вече са в продажба.

Още с първото си издание CineLibri се наложи като едно от най-интересните събития в есенния културен афиш. Тази година организаторите на фестивала от издателство Colibri са твърдо решени да не ни разочароват и са подготвили изключително богата и интересна програма. Специални гости на CineLibri са Фредерик Бегбеде, Иржи Менцел, Арнон Грюнберг и Катрин Бернщайн –знаменитости от световна величина с неоспорими постижения в областта на киното и литературата.

Освен това в рамките на фестивала ще се състоят 10 национални и една световна премиера, а преди и след прожекциите екранизираните книги ще се продават с отстъпка до 30% от коричната цена. За да улесним избора ви сред многобразието от филми, предлагаме ви да отделите време поне за следващите пет заглавия. Заслужава си!

"Идеалът" по романа на Фредерик Бегбеде "Помощ, простете"

Непредвидим, скандален, забавен и пълен с изненади – Фредерик Бегбеде е лошото момче на френската литература и абсолютен любимец на българските читатели. Както и един от специалните гости на CineLibri 2016. Екранизацията по романа му "Помощ, простете" ще открие фестивала на 5 октомври в Зала 1 на НДК.

Филмът е озаглавен "Идеалът", а Фредерик Бегбеде е негов сценарист и режисьор. Церемонията по откриването на фестивала включва новаторския мултимедиен пърформанс Humming, както и връчването на първата почетна статуетка CineLibri на ексцентричния писател и кинорежисьор Фредерик Бегбеде за насърчаване на симбиозата между кино и литература.

"Идеалът" ни среща с емблематичния герой на Бегбеде – Октав Паранго, който се подвизава из Москва в търсене на бъдещи топ модели. Задача, възложена му от руски олигарси, която ще го потопи в размисли за естеството на красотата и ще го свърже с козметичната компания "Идеал", която е разтърсена от гигантски медиен скандал. 

Освен че ще имате изкушаващата възможност да видите Бегбеде на живо и да се насладите на филма в негово присъствие, преди прожекцията ще можете да си купите и книгата (също на много изкушаваща цена). В случай че искате да я прочете предварително, можете да я намерите ТУК.

"Тирза" по едноименния роман на Арнон Грюнберг 

Още един от специалните гости на CineLibri 2016, който също като Бегбеде обича да провокира читателите си, е най-превежданият и актуален холандски автор в момента Арнон Грюнберг. "Тирза" пък е най-успешният му роман, определян от критиците като "най-значимият роман на 21 век".

Само по себе си това е повече от достатъчно да предизвика любопитство към екранизацията, чийто режисьор е Рудолф ван ден Берг. Грюнберг ще присъства на две от прожекциите на "Тирза" в София – на 12 и 13 октомври. 

Историята проследява съдбата на семейството на Йорген Хофмейстер, чиято по-малка дъщеря се казва Тирза. Всеотдаен баща, Йорген се грижи за момичето сам, след като съпругата му го напуска за пореден път. Когато завършва гимназия, Тирза заминава за Африка с приятеля си мароканец и така и не се обажда на баща си, че е пристигнала. 

Йорген тръгва по стъпките на изчезналата си дъщеря, впускайки се в пътешествие с абсолютно непредвидим финал. Ако сте любопитни да научите повече, преди да гледате филма и да се срещнете с Арнон Грюнберг, най-прекият път към "Тирза" е ТУК.

"Обслужвал съм английския крал" по едноименния роман на Бохумил Храбал

Живата легенда на чешкото кино Иржи Менцел ще открие прожекциите на филма "Обслужвал съм английския крал" на 14 и 15 октомври. Лентата е екранизация по едноименния роман на чешкия писател Бохумил Храбал.

Смятан за един от най-значимите автори на ХХ век, Храбал вдъхновява големия режисьор да направи два филма по негови произведения – "Строго охранявани влакове" и "Обслужвал съм английския крал". И ако по някаква причина сте пропуснали да гледате "Обслужвал съм английския крал", когато излезе през 2006 година, определено имате да наваксвате.

Не само защото лентата е уловила по великолепен начин характерния хумор на романа, но и защото главната роля е поверена на българския актьор Иван Бърнев. "Обслужвал съм английския крал" е разказ за живота на един млад мъж от началото на 20-те години на ХХ век в процъфтяваща Чехословакия и тихото му заточение далеч от хорската суета през комунистическия режим.

Ако искате да прочетете романа, преди да гледате филма, можете да го намерите ТУК

"Геният" по едноименната биографична книга на А. Скот Бърг

"Геният" е биография на Максуел Евартс Пъркинс. Може би името му не ви говори много, но това е редакторът, открил световноизвестни таланти като Ърнест Хемингуей, Ф. Скот Фицджералд, Томас Улф, Ринг Ларднър, Марджъри Кинан Ролингс, Джеймс Джоунс и мнозина други. Книгата се превръща в литературна сензация още с излизането си през 1978 година.

Едноименната биографична драма, вдъхновена от нея, е режисирана от Майкъл Грандейдж, а в ролята на  Пъркинс се превъплъщава Колин Фърт. Освен него в лентата ще видим Джъд Лоу като Томас Улф, Гай Пиърс като Скот Фицджералд, Доминик Уест в образа на Ърнест Хемингуей и ослепителната Никол Кидман като дизайнерката Алайн Бърнстайн.

Филмът е една от премиерите в рамките на CineLibri и втората ключова прожекция в Зала 1 на НДК на 11 октомври. В случай че сте нетърпеливи да научите повече за създаването на някои от най-значимите произведения на ХХ век, можете да намерите книгата на А. Скот Бърг ТУК.

"Книжарят"

"Книжарят" е единственият документален филм, включен в програмата на второто издание на CineLibri. Дело на един изключително амбициозен френско-български екип, филмът е посветен на писателя Ромен Гари. Сценаристи и режисьори на лентата са Катрин Бернщайн и Асен Владимиров, а Катрин Бернщайн е и един от специалните гости на фестивала.

"Книжарят" е вдъхновен от периода, който Ромен Гари прекарва в България. В средата на 40-те години на ХХ век един от най-великите мистификатори в литературата е дипломат в София и става свидетел на превръщането на страната ни от монархия в република.

В случай че искате да разберете повече за единствения писател, получил два пъти награда "Гонкур", препоръчваме ви да прочете биографичната книга на Доминик Бона, която можете да намерите ТУК.

Със създателите на "Книжарят" пък можете да се срещнете преди прожекцията на лентата на 8 октомври в Дом на киното, а пълната програма на CineLibri 2016 и билети за прожекциите можете да намерите ТУК.

Сподели.