Total Recall или защо не трябва да се прави римейк на класика в жанра

Pinterest LinkedIn +

Всеобщото мнение за римейк версиите, особено на филмовите класики, не е кой знае колко положително. И макар Total Recall (Зов за завръщане) на Пол Верховен да не е най-добрият в който и да е жанр, със сигурност е от онези екшън класики, които ще ни връщат към 90-те и ще си спомняме за тях с голяма доза носталгия.

Положението с римейка му стои по малко по-друг начин. Със сигурност може да се каже, че и той не е най-добрият в който и да е жанр. Лошото е, че за разлика от оригинала, му липсва какъвто и да е чар, който да накара публиката да го гледа отново и отново.


Режисьор на Total Recall 2012 е Лен Уайзмън (Len Wiseman), работил по първата и втората част от франчайза Underworld ("Подземен свят"), както и по Live Free of Die Hard с Брус Уилис, което прави творческите му опити не особено респектиращи.

В актьорския състав пък виждаме Колин Фаръл (Colin Farrell), който трябва да стъпи в големите обувки (буквално и преносно) на Арнолд Шварценегер (Arnold Schwarzenegger), изиграл главната роля в оригинала. Партньори на Фаръл са Кейт Бекинсейл (Kate Beckinsale), Джесика Бийл (Jessica Biel) и Брайън Кренстън (Brian Cranston).


Макар на пръв поглед да има надежда за римейка, Уайзмън го превръща в поредната безсмислена екшън боза. Оригиналът също притежава добра доза екшън, предоставена от самия Арнолд Шварценегер, но този път е добре балансиран със страхотен хумор и тръпка по време на целия филм. Римейкът на Уайзмън, от друга страна, е едно непрестанно бягане и стреляне без особен замисъл, като по този начин зрителят изгубва интерес към случващото се на екран още през първия половин час.

И докато между Шварценегер и Шарън Стоун има чудесна химия, то играта на Фаръл и Бекинсейл е доста неубедителна. Джесика Бийл е другата актриса, която виждаме във филма, но както и при останалите, героинята й страда от липсата на нещо специално, което да грабне зрителя. Брайън Кренстън и Бил Наи също участват епизодично, но изключителният талант, който притежават, е пропилян за секунди.


Дори станалата емблематична тригърда проститутка е просто бледо копие на оригинала, за който всички се сещаха само при споменаването й.

Във визуално отношение новият Total Recall определено превъзхожда предшественика си, което е напълно обяснимо. Римейкът идва цели 22 години по-късно и множеството специални ефекти и интересни джаджи оказват въздействие, но трудно биха компенсирали всичко останало. Саундтракът също има "мускули" да хвърли прах в очите ни, но е малко вероятно това да проработи.


Като цяло новият Total Recall се оказва не само ненужен, но и зле направен. И докато една част от римейк версиите си струват гледането, в този случай имаме един филм, който бързо ще бъде забравен или ако не бъде, то ще е, защото няма никаква стойност и определено е крачка назад в кариерите както на актьорите, участващи в него, така и на режисьора Лен Уайзмън.

Сподели.