Свободно пространство за вашето Android устройство – при това безплатно!

Pinterest LinkedIn +

Напоследък много от актуалните Android устройства – било то таблети или смартфони – са лишени от опция за разширяване на локалната им памет за съхранение на информация. Новите Nexus 4, 7 и 10 например нямат слотове за допълнителни SD карти, така че повече или по-малко сте ограничени до това, което закупената от вас версия има налично под формата на вградена памет.

В същото време обемът на различните приложения (особено игри), видеофайлове, музика и снимки непрекъснато расте, така че битката за поредния свободен мегабайт е особено жестока.

Ако постоянно получавате от Android устройството си досадни предупреждения за ограничено сторидж пространство, разбира се можете да прибегнете до обичайните опции – да изтриете ненужните приложения, клипове, цифрови снимки, но това не винаги е решение – особено ако използвате таблета или смартфона си като основен мултимедиен център за съхранение.

За щастие алтернатива има и тя се нарича Image Optimizer – една доста полезна апликация, която може да ви помогне да спестите от локалната памет на вашето Android устройство без да триете нищо.

Преди да стартирате приложението може би е добра идея все пак да направите бърз бекъп на вашата галерия – върху РС или в някоя от cloud услугите за съхранение на информация онлайн. Една от причините за това е, че качеството на снимките, съхранени върху таблета или смартфона ви, може да бъде редуцирано след обработка с Image Optimizer.

Разбира се, това не е голям проблем, ако ги гледате върху сравнително малкия дисплей на вашето мобилно Android устройство, но ако ги разглеждате върху голям дисплей, ТВ екран или решите да ги разпечатате, спадът в качеството ще си проличи.

След стартиране Image Optimizer сканира паметта на таблета (смартфона) и показва списък на всички цифрови изображения, които открие. След това можете да изберете само част от тях или всички заедно, за да бъдат оптимизирани.

Самият процес на оптимизация отнема различно време в зависимост както от броя на наличните файлове, така и от селектираните настройки, касаещи най-вече два параметъра: качество и размер. Системното меню на Image Optimizer ще ви даде достатъчно подробна информация в това отношение, показвайки както оригиналния, така и оптимизирания размер на изображенията плюс общото количество икономисана памет в проценти.

По подразбиране програмата редуцира оригиналния обем на всеки JPG и PNG файл, който открие, с около 75 процента, което може да се стори твърде агресивно на някои потребители, така че обърнете внимание на тази настройка преди да започнете процеса на оптимизация.

За сметка на това приложението е достатъчно интелигентно, за да прескача файлове, при които допълнителната компресия спестява по-малко от 10 процента от оригиналния им обем – в такива случаи Image Optimizer правилно преценява, че общата постигната икономия не си заслужава спада в качеството след оптимизиране.

Накратко: Image Optimizer e интересна и полезна алтернатива на неизбежното (понякога) триене на локално съдържание или евентуалната покупка на допълнителна памет. За да придобиете обща идея за ефективността на приложението – при средно около 200 снимки със стандартен размер, съхранени в Galaxy Note II, Image Optimizer успява да спести около 100 мегабайта памет – нелошо постижение за "икономия от въздуха".

Сподели.