Честит Св. Валентин от Google с интерактивен Doodle, вдъхновен от Джордж Ферис

Pinterest LinkedIn +

14 февруари – денят, честван в западния свят като Ден на влюбените (или на Свети Валентин) – е рождена дата на прочутия американски инженер Джордж Уошингтън Гейл Ферис-младши (George Washington Gale Ferris, Jr.) – създателят на популярното в цял свят атракционно съоръжение, известно у нас като виенско колело. Ето защо на 14 февруари 2013 г. Google чества едновременно романтичния празник и 154-тата годишнина от рождението на Ферис със забавен интерактивен Doodle, обединяващ двете теми.

Роден през 1859 г. (две години преди избухването на войната между Севера и Юга) в гр. Гейлсбърг, щата Илинойс, в дома на заможен и уважаван агроном, Джордж Ферис завършва политехническия университет Rensselaer в Троя, Ню Йорк, през 1881 г. и започва работа в железопътната индустрия. Скоро основава собствена компания - G.W.G. Ferris & Co. – в Питсбърг, Пенсилвания, занимаваща се с тестването на метали, предназначени за производството на железопътни конструкции и мостове.

Ферис заминава за Чикаго, Илинойс, през 1891 г. по повод амбициозната инициатива на управителите на Световното изложение World's Columbian Exposition за създаване на съоръжение, което да се прочуе повече от Айфеловата кула, построена във връзка с Paris International Exposition през 1889 г.

Въпреки първоначалния скептицизъм на членовете на комисията, отговорна за проекта, Ферис успява да ги убеди да подкрепят идеята му за построяването на огромно въртящо се колело с кабинки, от които посетителите на изложението да имат видимост към цялата му площ, простираща се на повече от 600 акра.

След като си осигурява инвестиции в размер на $400 000, той започва работа по първото Колело на Ферис, открито едновременно с World's Columbian Exposition през 1893 г. Неговият диаметър е 75 метра, а масата му - 2000 тона.

Задвижва се с помощта на 2 парни машини с мощност 1000 конски сили всяка. Към колелото са прикрепени 36 кабинки приблизително с размер на автобус. Във всяка от тях има 20 места за сядане и 40 места за правостоящи, като по този начин общият капацитет на колелото е 2160 души. Всяко завъртане на колелото се извършва за 20 мин.


След закриване на изложението колелото сменя местоположението си няколко пъти преди да бъде окончателно разглобено през 1904 г. По това време Ферис вече е покойник – той умира на едва 37-годишна възраст, скоро след баща си, от коремен тиф. В годините между изложението и смъртта си той води съдебна битка с неговите мениджъри, обвинявайки ги в неизплащане на полагаемите се на него и инвеститорите му суми. До окончателната му деконструкция оригиналното Колело на Фарис превозва повече от 2,5 млн. пътници.

Между 1887 и 1944 г. във Виена се издига 65-метровото Wiener Riesenrad (Гигантско виенско колело), създадено по проект на Ферис. От него идва и популярното в България име на атракциона. Година след като е опожарено, Wiener Riesenrad отново е издигнато, само че с 15 вместо с 30 седалки, и до 1985 г.,  когато в Япония изниква 85-метровият Technocosmos, остава най-високото Колело на Ферис в света.

Към днешна дата най-високото виенско колело е 165-метровият Singapore Flyer в Сингапур, който започна да функционира през 2008 г. Сред най-големите виенски колела са още японските Tempozan Ferris Wheel и Daikanransha, британското London Eye и китайското Star of Nanchang, издигащо се на височина 160 метра.

Сподели.