Шефът на Google Ерик Шмид продава близо половината от акциите си

Pinterest LinkedIn +

Изпълнителният председател на Google и бивш главен изпълнителен директор на интернет гиганта Ерик Шмид ще продаде около 42% от своя дял в акционерния капитал на компанията или 3,2 млн. от акциите си, чиято стойност към момента възлиза на повече от $2,5 млрд.

Шмид притежава около 7,6 млн. акции, а цената, на която се търгуваха при приключването на борсата на 8 февруари, бе $785,37. Той притежава 2,3% от всички ценни книжа на Google, което му дава възможност да разчита на 8,2% от гласовете в борда на директорите.

За да се избегне негативно влияние върху пазара, продажбата на тези 3,2 млн. акции на Google ще се осъществи поетапно в рамките на една година.

Целта на продажбата на толкова голям дял от акционерния капитал на компанията е диверсификация на "собствения инвестиционен портфейл" на милиардера, възлизащ на близо 7 млрд. щатски долара.

Паралелно с ръководната си длъжност в Google 57-годишният възпитаник на Принстънския университет членува в Съвета по наука и технологии на президента на САЩ Барак Обама, в Националната инженерна академия, в Академията по изкуства и наука на САЩ и оглавява некомерсиалния фонд New America Foundation.

Сподели.