На фокус: "Други песни" на Яцек Дукай

Pinterest LinkedIn +

Друг свят, други песни. Една алтернативна вселена, в която миналото и бъдещето се преплитат, Луната е населена, философията на Аристотел е основополагаща. Яцек Дукай е едно най-ярките имена в съвременната полска литература, носител на множество награди и съвсем заслужено смятан за наследник на Станислав Лем, а романът му "Други песни" е истинско удоволствие за ума.

Фантастичната литература не е просто приказки за пораснали деца. Понякога в нея се крие много повече смисъл, отколкото бихте могли да откриете в един обикновен криминален или любовен роман. Защото да създадеш един цялостно нов свят, в който да облечеш идеите си, никак не е лека задача.

Яцек Дукай обаче успява да направи тъкмо това по един наистина запомнящ се начин. "Други песни" е колкото фантастичен, толкова и философски роман, многопластова интелектуална игра, която синтезира теориите на античността и съвременните идеи.

Преди да ви пренесем в създадения от Дукай свят обаче, ще ви разкажем малко повече за самия писател. Яцек Дукай е поляк, автор на романи и сборници с разкази, голяма част от които (включително и "Други песни") са отличени с най-престижната полска награда за научна фантастика "Зайдел".

Номинираната за "Оскар" лента на известния художник, аниматор и режисьор Томаш Багински "Катедралата" е екранизация по едноименния разказ на Дукай.

"Други песни" е особено важно събитие в творчество на Дукай. Оригинален микс от фентъзи и научна фантастика, книгата е изключително високо оценена от критиката. В нея писателят създава един свят, пълен с ярки персонажи - философи, владетели, пътешественици, воини, красиви и смели жени, изтъкан от идеите на Аристотел и Хегел. Свят, който създава у читателя усещането, че е попаднал в модел на антична цивилизация, изграден в далечното бъдеще.

Всъщност романът ни пренася в една алтернативна вселена, в която има файтони и кораби, същества, които не са точно човешки, сложни политически отношения и интриги и живот на Луната, за да ни разкаже историята на Йероним Бербелек. Мъж с минало, което се опитва да забрави, бъдеще, което се опитва да пренебрегне и настояще, в което задълженията са единствената причина да става от леглото.

Бербелек живее във Воденбург - град, разположен вероятно някъде в пределите на Европа, но не такава, каквато я познаваме ние. Град с вековна история, тесни улици, голямо пристанище и, съвсем логично, търговски център. Именно като търговец работи и Йероним Бербелек.

Той е част от търговската къща "Нюте, Икита те Бербелек", чийто основен двигател е търговецът на кожи Кристоф Нюте, амбициозен, шумен и на практика лишен от такт и обноски. Въпреки това животът на Йероним Бербелек е относително подреден. Загърбил миналото си сякаш никога не е съществувало, той дори е на път да се влюби.

Само че миналото му не е забравило за него и когато една вечер се прибира вкъщи след важна работна среща, той заварва в дома си двете си деца. Деца, които не е виждал от години и които бившата му съпруга е изпратила при него без всякакво предупреждение.

Придружава ги единствено кратко писмо, от което Йероним разбира, че бившата му съпруга е обвинена, че е участвала в заговор срещу местния владетел и затова е принудена да напусне дома си и да се раздели с децата. И макар да е убеден, че обвиненията срещу нея не са безпочвени, Йероним знае много добре колко самият той не е подходящ за родител.

Само че синът му не смята така. Авел познава баща си единствено от това, което е чел за него в учебниците по история. Тоест именно от онова минало, което Йероним Бербелек не желае да си спомня. Някога велик военен стратег, по време на войната с извънземните пришълци той попада под Формата на врага, която почти успява да го лиши от самоличност и воля за живот.

Какво е Форма? В какво са се превърнали хората и колко са се деформирали след войната? Ще успее ли Авел да събуди у баща си отдавна изгубеното желание за величие и какви невероятни приключения ще преживее Бербелек в Африка, където по волята на чуждо съзнание се раждат отвратителни твари и неземна красота, а под небето звучат други песни?

Ако вече сте любопитни да откриете отговорите на всички тези въпроси, можете да намерите "Други песни" ТУК.

Сподели.