Музика и театър зад стените на онкологична болница

Pinterest LinkedIn +

Студенти и преподаватели от Нов български университет ще изнесат театрално представление за пациентите и служителите на Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София.

Убедени, че пациентите с едни от най-тежките заболявания имат нужда от изкуство и надежда, млади актьори, музиканти, художници и преподаватели се включват за втора година в кампанията "Продължаваме".

Идеята е на преподавателя в департамент "Музика" гл.ас. д-р Златка Ангелова, чиято лична история на пациент в болницата прераства в социална кауза. Тя прекрачва прага на лечебното заведение през юни 2017 година. Седмица по-късно се озовава в т.нар. фоайе на шарените столчета, където се провеждат курсовете по химиотерапия. Придружава я съпругът ù. Поразява я тишината, надвиснала над тях… И решава: "Тук трябва да се промени нещо". Започва с първата крачка – дарява личното си пиано на отделението и заедно със съпруга си, също музикант, правяи импровизирани концерти в болницата.

"Време е да започнем да разчупваме представата за това, че идването на такова място е страшно, свързано е само с болка, страдание и нищо друго. Не! Това място е светло. Тук хората ги лекуват и за нас е чест, радост и отговорност да участваме в такъв вид промяна", споделя д-р Златка Ангелова.

И така, колелото се завърта. Към инициативата ù да прави живота зад стените на болницата по-лек се включват студенти и преподаватели от други специалности в НБУ. Вече две години организират концерти, редят изложби, изнасят танцови спектакли, театрални представления. Студентите протягат ръка към пациентите. Даряват изкуството си на тези, които имат най-много нужда от него.

Ако искате да подкрепите тази инициатива в името на живота, заповядайте на спектакъла "PLAYBACK" на 26 февруари (сряда) от 11 ч. в Аулата на УСБАЛ по онкология (ул. "Пловдивско поле" 6).

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.