Министърката на туризма на Гана към цветнокожите американци: "Елате си у дома, щом не ви искат"

Pinterest LinkedIn +

Министерството на туризма, изкуствата и културата в сътрудничество с Управлението по туризъм в Гана, Службата по въпросите на диаспората и Африканският форум на диаспората са организирали церемония по полагане на венци в Мемориалния център за панафриканска култура "W.E.B. Du Bois" в чест на Джордж Флойд. По време на официалното събитие афро-американците бяха поканени да се заселят в Гана, ако се почувстват нежелани в САЩ.

Събитието беше организирано в деня на погребението на Джордж Флойд, афро-американец, който беше убит от полицай по време на задържане на 25 май 2020 г. По време на церемонията в петък, 5 май 2020 г., министърът на туризма, изкуствата и културата Барбара Отенг-Гяси (Barbara Oteng-Gyasi) е изразила надежда, че смъртта на Флойд ще сложи край на расизма не само в САЩ, но и по целия свят.

"Расизмът в Америка продължава да бъде смъртоносна пандемия, от която вече повече от 400 години нашите братя и сестри в Съединените американски щати копнеят да се излекуват. Джордж Флойд не беше първият чернокож, който използва фразата "Не мога да дишам"... Настоящата ситуация, с която се сблъскваме днес, през 2020 година, със смъртта на Джордж Флойд, ще доведе до промяна... Този, който се сблъсква със злото, е също толкова зъл, колкото този, който го извършва. Ето защо е редно да бъде повдигнато обвинение не само на Чавин, но и на всички негови съучастници, които заедно [убиха Джордж Флойд]", заявява г-жа Отенг-Гяси, цитирана от местния сайт ghanaweb.com.

"Солидарно всички братя и сестри се събираме, за да променим статуквото. Расизмът трябва да приключи. Ние се молим и се надяваме смъртта на Джордж Флойд да не е напразна, а да сложи край на предразсъдъците и расовата дискриминация в целия свят", казва още тя.

Миналата година Гана отвори границите си, с готовност да приеме хора от африканската диаспора чрез правителствена инициатива, наречена Година на завръщането. Хиляди афро-американци и чернокожи от други страни откликнаха на поканата, а т
ази година правителството на страната обяви продължение на програмата, наречено "След завръщането", чрез което ще помогне на новодошлите да се установят в Гана и да инвестират в икономиката. Министърката използва повода да отбележи, че държавата е готова да посрещне всички африканци, които искат да се завърнат на континента, далеч от расовата злоупотреба, на която са били подложени в продължение на 400 години.

"Ръцете ни продължават да бъдат отворени и каним всички наши братя и сестри у дома. Гана е вашият дом. Африка е вашият дом. Обятията ни са широко отворени, в готовност да ви посрещнем у дома. Моля, възползвайте се, елате си у дома, изградете живота си в Гана, не е нужно да стоите там, където не сте желани завинаги, имате избор и Африка ви очаква", призовава министър Отенг-Гяси в емоционалната си реч.

Смъртта на Джордж Флойд, задушен при ареста си от полицай, притискал с коляно главата му, предизвика множество протести в САЩ и в Европа през последните 10 дни. Те, от своя страна, доведоха до стихийни бунтове и жестове на отричане на културните постижения на съвременната цивилизация - от художествени произведения до исторически паметници. В момента полицаят Дейвид Човин е арестуван и обвинен в убийство от трета степен и в непредумишлено убийство. Обвинения в съучастничество имат и другите трима полицаи, присъствали на фаталния арест.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.