"Котаракът в чизми" отново заработи големите кинти в американския бокфофис

Pinterest LinkedIn +

"Котаракът в чизми" Антонио Бандерас и компютърно генерираната реалност на Shrek се възцариха начело на северноамериканския боксофис за втора поредна седмица, генерирайки $33 млн. от продадени билети за прожекциите на 3D лентата в кинотеатрите в САЩ и Канада – почти толкова, с колкото дебютира.

Приходите на DreamWorks Animation от прожекциите на "Котаракът в чизми" (Puss in Boots) през изминалия уикенд в цял свят възлизат на $48 млн., а сумата, инкасирана от премиерата на филма до момента, е малко над $114 млн., което означава, че всеки следващ продаден билет ще носи печалби на студиото.

"Минималният спад от 3% в посещаемостта на прожекциите на Puss in Boots ни изненада много приятно. Според мен успехът на филма се дължи на отличните отзиви на аудиторията – хората, които са го гледали, са го препоръчали на приятелите си, както и на изцяло позитивната критика", коментира Ан Глоуб от DreamWorks Animation, според която стартът на лентата би бил много по-силен, ако не съвпадаше с Хелоуин и първите снежни бури в част от страната. Сумата от $34 млн., с които "Котаракът" оглави щатския боксофис на 31 октомври, обезпокои инвеститорите и доведе до спад в цената на акциите на студиото с цели 8%.

С $25.1 млн. на второ място дебютира продукцията, която бе считана за фаворит за лидерството в настоящия боксофис и която е големият губещ от успеха на адаптацията по приказката на Шарл Перо. Заснета с бюджет от $85 млн., "Кинти в небето" (Tower Heist) инкасира още $9.5 млн. от прожекции извън северноамериканския континент, с което общите приходи за Universal Pictures и Relativity Media възлизат на $34.6 млн.

Въпреки че тези цифри се явяват на долната граница на очакванията на студията, Tower Heist се радва на позитивни оценки както от страна на критиката, така и на аудиторията, сред която преобладават зрителите на над 30-годишна възраст (62%). Първоначалната идея за сюжета на лентата е на Еди Мърфи, който изпълнява една от главните роли в нея. Партнират му Бен Стилър, Кейси Афлек, Майкъл Пеня и Gabourey Sidibе, чиито герои предприемат влизане с взлом в дома на милиардера Артър Шоу (Алън Алда), за да си върнат пенсионните фондове, усвоени от него чрез мошеничество.

Първият вариант на сценария на филма дотолкова е напомнял на сюжета на "Бандата на Оушън", че Еди Мърфи се оттеглил от проекта. Човекът, чиято е заслугата за завръщането му, е режисьорът на продукцията Брет Ратнър, най-известен с филмите от поредицата Rush Hour film, както и The Family Man, Red Dragon и X-Men: The Last Stand.

Непосредствено зад Tower Heist на трето място дебютира още една комедия - A Very Harold & Kumar 3D Christmas, чиито приходи от $13.1 млн. също са под очакванията на New Line Cinema и Warner Bros. Бюджетът от $19 млн. и традиционно силните продажби на филмите от поредицата за Харолд и Кумар на Blu-Rey и DVD компенсират разочароващия стар на A Very Harold & Kumar 3D Christmas – последното ново заглавие в топ 10 на актуалния боксофис.

Останалите две позиции са заети от бившия No.1 Paranormal Activity 3 ($8.5 млн.) и научнофантастичният трилър с Джъстин Тимбърлейк и Аманда Сейфрид "Дилъри на време" (In Time), който успява да изплати половината от вложения за реализацията му бюджет от $40 млн. цели 10 дни след премиерата си. Footloose (на екран от 4 седмици), Real Steel (5 седмици), The Rum Diary (2 седмици), The Ides of March (5 седмици) и Moneyball (7 седмици) оформят челната десетка на актуалния боксофис, като последните два са инкасирали почти еднакви приходи през почивните дни – около $2 млн.

Очаква се сериозно разместване в класацията през предстоящия уикенд, когато на голям екран излязат и влязат в битка за челните позиции лентите "Войната на Боговете" (Immortals), "Хувър" (J. Edgar), "Меланхолия" (Melancholia) и Jack and Jill. Ханри Кавил, Мики Рурк, Леонардо ди Каприо, Арми Хамър, Кирстен Дънст, Кийфър Съдърланд, Адам Сандлър и Ал Пачино са сред звездите, които би трябвало да послужат като магнит на киноманите отвъд океана, независимо дали предпочитат комедийния, фантастичния или драматичния жанр.

Онези, които се интересуват повече от името на режисьора, също имат повод да се разходят до киносалоните – биографичният филм за основателя на ФБР, Дж. Едгар Хъвър, е дело на Клинт Истууд, а номинирания за Златна палма "Меланхолия" е последната творба на скандалния Ларс фон Триер.

Сподели.