Как кучетата ни правят по-здрави?

Pinterest LinkedIn +

Има безброй начини, чрез които кучето прави живота ви по-приятен. То е верен приятел, забавлява ви, прави запознанствата по-лесни и дори може да подобри здравословното ви състояние.

Ето 21 начина, по които вашето куче наистина се грижи добре за здравето ви и за това да сте винаги във форма и кондиция:

1. Създаване на социални контакти
Това не е нещо ново и може би всеки го знае. Има много общности сред собствениците на кучета. Всеки притежател на такъв домашен любимец знае, че то е най-добрият "ледоразбивач". Това е един прекрасен начин да срещнете нови приятели, с които ще имате допирни точки. Може просто на улицата да се заговорите, да поискате и споделите съвет за своя верен приятел...

2. Кучетата подобряват настроението ви
Както се казва, "това го знае всяко хлапе". Но изследвания, проведени от д-р Ребека Джонсън, професор по ветеринарна медицина в Центъра за здраве на животните към Missouri University College, представят какви промени настъпват при взаимодействието с куче.

Нейният екип измерва хормоналните изменения в кръвта на човек при общуване с истинско и роботизирано кученце. При първата група доброволци след 15-тата минута серотонинът се увеличава, а при другите − намалява. А ниското ниво на серотонин може да доведе до депресия, агресивно поведение, раздразнен стомах и други здравословни проблеми.

3. Подобряват вашата активност
В изследване, публикувано в списание за физическа активност и здраве, се обяснява защо човек е по-активен, когато притежава домашен любимец – ходи повече, и то доста по- бързо − с около 28%, според проучване,  проведено от Университета в Мисури.

4. Те могат да бъдат професионални терапевти
Кучетата имат отлични умения за изслушване и показват ясно безусловната си любов – може да ги наречем терапевти с козина. Тим Хетзнер, ръководител на K9 Comfort Dogs, разказва как много пъти децата говорят директно на "слушателя".

Има специално обучени "утешители", които помагат на хора, преминали през сериозни травми. Правени са опити, които показват, че след травмиращи инциденти някои пациенти не са били способни да разговарят дори с най-близките си, но са се доверили на верните космати другари.

5. Разбират кога ще припадне някой
Още никои не знае как точно успяват да открият кога ще припадне човек, но те се справят перфектно с това. Една от теориите е, че реагират на промените в езика на тялото, а друга гласи, че надушват изменението в телесните миризми. Благодарение на това са спасени много човешки животи. Те или лягат до собственика си, за да не се случи нещо по-лошо, или се опитват да предупредят някого наоколо.

6. Антиалергени
Децата, които израстват с кучета, много по-рядко развиват алергии. Това е доказано чрез редица изследвания. Едно от тях е проведено от Томас Плац-Милс от Университета на Вирджиния в сътрудничество с шведски изследователи. Те откриват, че децата, израснали с домашни любимци, много по-често не страдат от алергии в бъдеще. Друго проучване пък показва, че колкото по-голям е броят на животинчетата вкъщи, толкова по-трудно (със 77%) е един малчуган да развие алергия.

7. Собствениците на кучета често имат по-здрави кости
Това се дължи на факта, че те често излизат да разхождат косматите си приятелчета. Тренирането не само изгражда мускули, но и прави костите по-здрави. Така разходката е приятна и полезна и за двамата.

8. Могат да откриват рак
Едно от най-ранните проучвания в тази посока е публикувано в "The Lancet" през 1989 г. В доклада се разказва за пациент, който отишъл да изследва една от бенките си. След това кучето му не спирало да я души и дори се опитало да я отхапе. След биопсията се оказва, че това всъщност е злокачествен меланом.

Други изследвания показват, че те могат да откриват различни видове рак – на белия дроб, на пикочния мехур, на гърдата и на дебелото черво. Един "догтер" правилно открива тежката диагноза при 33 от 38 пациенти.

9. "Опитни зайчета"
Изследванията за кучешки рак допринасят за изследванията на човешкия. Около едно на три кученца получава рак в даден момент от живота си. А някои от разновидностите му се срещат и при хората. Това помага да се направят изводи в двете посоки. Има различни фондации за борба с тази тежка болест, дори и при животинчетата.

10. Взаимните упражнения са добри при артрит
Почти всяко едно упражнение е полезно, поддържа ви здрави и красиви. Но ако имате артрит, то тогава е добре те да се превърнат в ежедневие. При това заболяване лекарите препоръчват движение, аеробика и други подобни физически активности. Хвърляне на фризби например с вашия "партньор" или всекидневната разходка би била чудесна тренировка.

11. По-силна имунна система
James E. Gern, педиатър в университета Уисконсин-Медисън, който всъщност доказва това, споделя, че причината за по-силна имунна система може да бъде точно косматият ви приятел. Притежателите на кучета са изложени на повече алергени и бактерии, замърсяване и косми. По този начин много по-рядко ги спохождат болести. Това е потвърдено и от научното списание Pediatrics.

12. Понижават кръвното налягане
Д-р Карън Алън, асистент по медицина в университета в Бъфало, прави уникален експеримент, за да докаже това. Той събира група от 48 борсови посредници, като обръща специално внимание на реакциите им в стресови ситуации. Половината от тях по време на експеримента общуват с куче. Оказва се, че кучетата са по-ефективни за регулиране на кръвното налягане от лекарствата!

13. Премахват депресията при HIV позитивните… и не само
Много проучвания показват, че взаимодействайки си с верните ни другари, ние освобождаваме серотонин, окситоцин и допамин, които облекчават ефектите на депресията. Едно от тези изследвания, публикувано в "AIDS Care", измерва влиянието на животинките върху заразени от СПИН. Тези, които имат активен контакт с куче, много по-трудно изпадат в депресия. Доказан факт.

14. Откриват кръвна захар
Знаете ли, че кръвната захар има миризма? Има изобилие от организации, които обучават кучета да надушват това. Един герой на име TaterTot открива рязък спад в нивото на кръвната захар на Пейтън, 4-годишно момиче. Питбулът алармира майката на Пейтън, която се втурва към болницата. В крайна сметка всичко е наред, а TaterTot реално спасява живота на детето.

15. Помагат при ПТСР и ХРНВ
Някои кучета преминават през специално обучение, за да помагат на деца с ПТСР (Посттравматично стресово разстройство) и ХРНВ (Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието). Те влияят добре на сетивното претоварване, имат успокояващо въздействие и подсилват сензорната стимулация. Понякога дори само присъствието им е достатъчно.

домашен любимец

16. Те са като анатомична възглавничка
Това е чудесен начин да се победи хроничната болка, особено в гърба. Също така се стимулират сетивните рецептори. За да постигнете този ефект, обикновено е нужен топъл компрес. Но ако вкъщи имате пухкав приятел, който обича да се гушка, не ви е нужно нищо друго.

17. Понижават холестерола и триглицеридите
Изследователката Ерика Фридман описва в книгата си "The Waltham" много от предимствата на общуването между животното и неговия стопанин. Сравнява 784 собственици на кучета между 20 и 29 години с група от 4957 души, които не притежават домашен любимец. Тя установява, че при първата група има по-ниски нива на триглицериди в плазмата и значително по-нисък холестерол в сравнение с другите участници в експеримента.

Парадоксът тук е, че хората от първата група са много по-склонни да употребяват алкохол и готова храна, което всъщност увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Мислите, че това се дължи на по-високата им активност? Не! Този фактор не е взет под внимание изобщо.

18. Те са добри слушатели при афазия
Афазията представлява езиково нарушение, загуба или увреждане на способността да се възпроизвежда език и/или да се разбира чужда реч. Това е доста разочароващо при общуване с други хора, но четириногите "слушатели" могат да бъдат обучени да разбират различни команди, без значение как звучат те.

19. Помагат на деца и възрастни с аутизъм
Кучета, които помагат на деца с ХРНВ, обикновено минават през подобно обучение като тези, които помагат на хора с аутизъм. Те също могат да изпълняват много от същите терапевтични дейности. Освобождават от сензорно претоварване, като карат собствениците им да се съсредоточат. Служат като утеха и надежден спътник.

20. По-здраво сърце
Много от споменатите вече неща показват как домашните любимци действат на вашите сърца. "The American Heart" публикува доклад, в който се съобщава, че те намаляват риска от болести на сърдечно-съдовата система, като регулират реакцията при стрес, кръвното налягане, сърдечната честота и адреналина.

21. И накрая, но не на последно място – правят ви по-щастливи
Няма нищо по-хубаво от това да знаете, че вкъщи ви чака един верен другар, който никога няма да ви изостави. Винаги ще ви посреща с нетърпение и ще ви даде цялата любов, на която е способен.

Източник: Epis.bg

Сподели.