Приятелствата от гимназията влияят на психичното ни здраве

Pinterest LinkedIn +

Докато популярността в гимназията може да бъде цел на всеки тийнейджър, участието в по-тясно свързана група може да даде повече в дългосрочен план.

Според ново проучване видовете приятелства, които създаваме през тийнейджърските си години, могат да повлияят на нашето психично здраве в зряла възраст. А онези, които имат малко, но висококачествени приятелства, са по-щастливи от онези, които са били по-популярни сред своите връстници.

Авторите на изследването определят като висококачествени приятелства тези, които включват психологическа привързаност и позволяват по-интимен обмен на информация. Популярността се определена от това колко от съучениците на тийнейджърите ги класифицират като хора, с които искат  да излязат.

Специалисти от Вирджиния са изследвали група от 169 подрастващи с различен расов, етнически и социално-икономически статус. Изследването е продължило 10 години, през които участниците в него са пораснали от 15 до 25 години. Резултатите са публикувани в списание "Development Child".

Авторите на изследването проверявали участниците всяка година, за да оценят състоянието на техните приятелства и на психическото им здраве. Учените интервюирали и близките приятели на доброволците. Изводите са, че децата, които имат висококачествени приятелства на 15-годишна възраст, се чувстват по-добре, когато са на 25 години в материално отношение. Те имат по-ниски нива на социална тревожност, повишено чувство за самооценка и по-малко симптоми на депресия. Тези, които са считани за по-популярни от връстниците си, показват по-високи нива на социална тревожност като възрастни.

Според д-р Джоузеф Алън, професор по психология, резултатите са отличен пример за значението, което има приятелството за дългосрочното психично здраве.

"Нашето проучване потвърждава, че формирането на силни приятелства е вероятно една от най-критичните части от социалното преживяване на тийнейджърите", каза той в изявление.

"Това, че голяма група хора те харесват, не може да замени дълбоките, подкрепящи приятелства", посочва ученият.

Предишни изследвания показват, че приятелството през юношеските години може да подобри физическото и емоционално благосъстояние. Приятелствата като цяло са полезни за нашето здраве: те намаляват стреса, помагат да се справим с травми и да ни поощряват да правим по-добри житейски избори.

Сподели.