Как да сме финансово стабилни в България?

Pinterest LinkedIn +

През последните две години дейността на фирмите за бърз кредит (ātrais kredīts Ventspilī) и банковият сектор са в разцвет. Кредитирането с ниски лихвени проценти на бизнеса се отрази на макроикономическата рамка на страната. Бизнесът се съживи, покупателната способност нарасна и БВП се увеличи. Нещо, което отдавна чакахме да регистрираме след промените.

От десетилетия много сънародници, отчаяни от родната икономическа и политическа действителност, поеха по нелекия път за чужбина. Всеки знае, че да работиш в чужда страна не винаги е лесно. Чували сме за робството в Гърция и експлоатацията на сънародниците ни в Германия, за надменното отношение в Англия. Може би си струва да се помисли и върху алтернативата да останем в България.

Не само програмистите могат да печелят добре в България!

Икономическите признаци, които споменахме по-горе, надали ще убедят някой желаещ да напусне страната да разопакова куфарите си. Да, те звучат твърде неубедителни, но човек не може да разчита само на другите и всичко да се случи наготово. Днес много млади хора учат програмиране, за да останат в родината и да получават добро възнаграждение.

Това е твърде висока цел, но с големи усилия и постоянство мнозина успяват. На тази плоскост е стъпило обаче и по-бедното население на Индия, неговият брой е почти колкото Китай. Това създава огромна конкуренция на международния пазар, а и годините учене не са никак малко. Това ни води към следния въпрос:

Как да управляваме финансите си, за да живеем по-добре в България?

Предлагаме ви следните съвети:

  • Може би преди всичко трябва да не се вслушваме в думите: "Не се забогатява с икономия!". Ако не развиете чувство към съхраняване на благата, които притежавате, много трудно ще успеете да натрупате такива. По-добре се вслушайте в пословицата: "Всеки да се простира според чергата си". Харчите ли повече, отколкото получавате? Ако да, променете това!

  • След като започнете да се съобразявате с приходите и разходите си, е време да заделите нещо от финансите си настрана. Спестявайте! Спестяванията ви може да не ви направят богати, но те ще ви научат да бъдете по-разумни в харченето им. Понякога хората, които спестяват, натрупват цели състояния, които никога не използват. Това е другата крайност, която също трябва да се избягва.

  • Започнете да мислите за инвестиране. Образовайте се за това какви са държавните изисквания към бизнеса. Проучете какво се търси на пазара в България, а не се предлага. Прочетете нещо мотивиращо, за да вложите част от парите си там. Не бързайте. Добра идея е преди да предприемете нещо, да минете курс по предприемачество. Хората, които владеят чужди езици, могат да намерят много видео материали в мрежата, повечето от които са безплатни. Това също е инвестиция, която може да ви се отплати добре.

  • Създайте си каса за кризисни моменти. Това трябва да бъдат пари, които да не се изразходват за друго предназначение – така наречените "бели пари за черни дни".

Това са само малка част от стъпките, които можете да предприемете, ако сте решили да останете да живеете в България. В тежък финансов момент много хора се обръщат към кредиторски фирми като CredX Латвия (CredX LV). Ние обаче ви предлагаме алтернатива, от която можете да се възползвате. Въпросът е не просто да оцелеете, а да живеете пълноценен живот. Тази цел е във вашите ръце.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.