Финанси и здраве в IT сектора

Pinterest LinkedIn +

Днес хиляди млади хора са се насочили към силиконовата мечта на 21 век. Работата в IT индустрията става все повече достъпна реалност в България. Поради явни причини тя е предпочитана от много младежи. Не само подрастващите мислят за подобно бъдеще, но и много професионалисти опитват да се преквалифицират в тази област. Многото онлайн и присъствени безплатни курсове дават надежди, че за добиване на необходимата квалификация не се изисква много време и пари. Дори без да се налага да теглят онлайн кредити (onlain krediti), някои се надяват да приключат подготовката си, за да навлязат в мечтаната професия.

Тази работа предлага много добро възнаграждение, което за мнозина е достатъчно основание. Днес няма да оспорваме колко добре е платена и колко приятна е работата на програмистите, разработчиците и свързаните със сферата професии. Тук ще разгледаме как тази работа би могла да повлияе върху здравето и качеството ви на живот.

Какви са опасностите?

Това са навиците, които се формират при хората със седяща работа. Счетоводителите също работят сходна по естество работа, но тя съществено се отличава от IT сектора. Доброто възнаграждение, елитната професия и високото положение в обществото могат да струват скъпо. Така както ползването на онлайн кредит без лихва (onlain sesxebi uprocento) няма да те освободи от задължението към кредитора, така и прекомерното натоварване ще си вземе своето.

Какво трябва да знаете, за да вземете мерки в превенцията на много професионални заболявания?

Работа след часовете за сън

Компютрите предлагат на хората "пълноценно" съществуване след залеза на слънцето. Дори и след полунощ. Някои хора прекарват много време в обучение, работа и забавление само пред компютъра и считат живота си за пълноценен (поне за известно време). След това виртуалният свят показва скритите си заплахи. Често пъти хората губят способността си да общуват нормално с другите. Заседналият начин на живот, неправилната поза на работа и кратките срокове за издаване на проектите могат да се окажат сериозен проблем.

Медицината днес казва, че времето след 22:00 ч, което не се прекарва в сън, може да доведе до сериозни нарушения в здравето. Хората, които работят зад компютър, обикновено имат плаващо работно време. Когато прибавим и кратките срокове за издаване на поръчките, стигаме до дългите нощи пред компютъра. Много разработчици предпочитат това време, защото няма кой да ги безпокои и работят понякога по-ефективно до малките часове на деня. Това няма да остане безнаказано и времето, в което те са спечелили пари и авторитет, е за сметка на друго много по-ценно нещо − здравето.

Обездвижване и стрес

Други проблеми, често съпътстващи живота на хората зад компютъра, са гръбначните изкривявания, дисковите хернии и сърдечните проблеми. Обездвижването, съчетано с неправилна диета и висока доза стрес, може да причини и други страдания. Най-доброто правило е самият служител редовно да взема мерки за собственото си здраве, ако работодателят му не го прави.

Нарастващият интерес към професиите, свързани с IT сектора, води до по-малко търсене на кадри. Това от своя страна притиска служителите, които вече работят, да показват все по-добри умения заради по-младите си ентусиазирани колеги. Нарастващата конкуренция във фирмите дава възможност на собствениците да изискват повече от персонала, да сменят хора и да поемат поръчки за много кратки срокове. Всичко това се отразява на служителите, но за да запазят любимата работа, те са готови на всичко, дори и да стоят след работно време и да учат до късно новите технологии.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.