Jack Reacher - Том Круз се изправя срещу правилата в екшън като по учебник

Pinterest LinkedIn +

Филмът на Кристофър Макуори (Christopher McQuarrie) е екранизация по роман на британския писател Лий Чайлд (Lee Child) и притежава всички качества на един наистина добър екшън - зрелищност, напрежение и ярък основен персонаж. В съчетание с актьорски състав начело с Том Круз (Tom Cruise), Розамунд Пайк (Rosamund Pike), Робърт Дювал (Robert Duvall) и Вернер Херцог (Werner Herzog) резултатът е наистина впечатляващ.

Ако сте фенове на романите на Лий Чайлд (Lee Child), едва ли сте си представяли точно Том Круз (Tom Cruise) в ролята на Джак Рийчър (Jack Reacher), но той определено е успял да се справи с нея, макар че поне физически не съвпада с описанието.

Лентата е базирана на излезлия през 2005 година роман One Shot, а неин режисьор и сценарист е отличеният с "Оскар" за сценария на The Usual Suspects Кристофър Макуори (Christopher McQuarrie). Всъщност Макуори е по-познат именно с работата си като сценарист - Jack Reacher е едва вторият му режисьорски опит след The Way of the Gun с Бенисио Дел Торо.

Негово дело са сценариите и на Valkyrie и The Tourist. Достатъчно е да сте попадали дори на едно от споменатите заглавия, за да няма нужда да ви убеждаваме, че Макуори е повече от добър разказвач.

Свикнали сме да виждаме Том Круз (Tom Cruise) в роли на харизматични екшън герои, но в случая с Jack Reacher нещата стоят по малко по-различен начин. Персонажът на Рийчър притежава задължителните за жанра физически умения и излъчване на единак, но освен това е и изключително умен.

В допълнение към брилянтните му дедуктивни методи се прибавя и едно особено ретро очарование. Ретро, защото напомня за полицаите от класиките на деветдестте, които поставят справедливостта пред всичко останало, включително и пред това кое е законно от правна гледна точка. Очарование, защото крайните му методи някак успяват да го направят по-симпатичен на зрителя (дори в случаите, в които си служи с клишета).

Круз не за пръв път се снима във филм на Макуори, повечето от вас вероятно са го гледали и в историческата драма Valkyrie, на която Макуори е сценарист. Jack Reacher е втората лента, в която гледаме Круз тази година, но за разлика от ролята на рок музикант в Rock of Ages, тази в Jack Reacher е доста по-близо до образа, в който сме свикнали да го виждаме.

Всъщност Джак Рийчър е бивш военен следовател, неоткриваем, освен ако не пожелае да бъде открит, изключително ефективен, макар и служещ си със спорни методи. След като името му е споменато от бивш снайперист, заподозрян в масово убийство, Рийчър отива в полицията, за да докаже вината на заподозрения.

Твърде убедителните доказателства на полицията и съмненията на адвокатката, наела се да защитава заподозрения, навеждат Рийчър на мисълта, че не всичко е такова, каквото изглежда. Интересното в случая е, за разлика от повечето подобни сюжети, че той всъщност не иска да открие нещо, с което да оневини снайпериста, дори напротив, но несъответствията са твърде очевидни и той не може да ги пренебрегне дори да иска.

Ролята на младата и амбициозна адвокатка, която успява да привлече Рийчър да се заеме с разследването на случая, е поверена на Розамунд Пайк (Rosamund Pike). Повечето от вас вероятно свързват британската актриса с филми като The Libertine с Джони Деп, Pride & Prejudice и An Education, но въпреки това не за пръв път я виждаме в екшън (Die Another Day и Surrogates) и вероятно няма да е за последен.

Персонажът й обаче в никакъв случай не е просто красавицата, която придружава протагониста. Всъщност тя не по-малко от Рийчър иска да открие истината и, макар че мотивацията и методите й са различни, решителността й определено конкурира неговата.
 
Актьорският състав е допълнен от носителят на "Оскар" Робърт Дювал (Robert Duvall), когото повечето от вас вероятно свързват с филмови класики като The Godfather и Apocalypse Now. Той е в ролята на ексцентричен собственик на стрелбище, който се превръща в съюзник на Рийчър.

Отрицателният персонаж е поверен на не по-малко респектиращ актьор - Вернер Херцог (Werner Herzog). Немският актьор и режисьор, когото познаваме от What Dreams May Come и My Son, My Son, What Have Ye Done, е доста различен от типичните за жанра злодеи. И въпреки че финалът на Jack Reacher е малко по-дълъг отколкото трябва, лентата определено си струва да се види.

Сподели.