Влaстелинът на боксофиса The Hobbit отвя Jack Reacher на Том Круз и This is 40 с Пол Ръд

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че дебютира с рекордни приходи от продадени билети през премиерния си уикенд, първата част от трилогията The Hobbit - An Unexpected Journey - може би няма да излезе победител от задочната надпревара с Lord of the Rings: The Return of the King.

С приходи в размер на $36.7 млн. от продадени билети епичната екранизация на Питър Джаксън по романа "Билбо Бегинс или дотам и обратно" с Мартин Фрийман в ролята на Билбо и Иън Маккелън в тази на Гандалф с лекота запази първото си място, но това се дължи до известна степен на слабото представяне на новите заглавия в американския афиш, а именно екшъна Jack Reacher и комедията This is 40. През първите си десет дни по екраните в Северна Америка Unexpected Journey инкасира 8% по-малка сума в сравнение с финала на Lord of the Rings (2003) или общо $149.9 млн.

По същото време миналата година Mission: Impossible – Ghost Protocol дебютира под No.1 в американския боксофис с $29.6 млн. от продадени билети. Тази година Том Круз отново влезе в кинотеатрите в дните преди Коледа, но не толкова устремно, а една от причините за това вероятно се дължи на факта, че феновете на Лий Чайлд са разочаровани от избора му за главната роля в Jack Reacher най-вече поради сериозното разминаване в ръста на персонажа му и този на холивудската звезда (с около една педя с ущърб на последния).

Продуциран с бюджет от около $60 млн., Jack Reacher стартира с боксофис от $15.6 млн. - достатъчен за второто място в класацията, но не и за кой знае колко оптимистични прогнози за възвращаемостта на инвестициите във филма.

Джът Апатоу също не може да се похвали с толкова успешен дебют на новия си филм в сравнение с последния - Funny People, който инкасира $22.7 млн. Оценен със CinemaScore "B-", 134-минутният spin-off на комедията Knocked Up - This is 40 - стартира от трета позиция в боксофис класацията с актив от $12 млн. Освен Пол Ръд във филма участват Лесли Ман, Албърт Брукс, Джон Литгоу, Джейсън Сийгъл, Крис О'Дауд и Меган Фокс.

Jack Reacher и This is 40 не са единствените нови заглавия в коледния киноафиш на САЩ и Канада. В него се открояват още две нови заглавия, чийто дебют е по-малко успешен от този на дотук споменатите, и все пак достатъчно добър, за да им осигури позиции в топ 10 на класацията.

Това са комедията The Guilt Trip с Барбара Стрейзанд и Сет Роген и Monsters, Inc. 3D (триизмерно ремастерираната версия на оригиналния филм на Pixar), чиито приходи са много близки - $5.4 млн. и $5 млн., както и позициите им – шеста за първия и седма за втория.

Междинните места 4 и 5 са заети от комедията Rise of the Guardians и историческата драма на Стивън Спилбърг Lincoln, която е към края на своя театрален тур. Същото се отнася и за Skyfall, който изпадна от топ 5 на американската боксофис класация за първи път от премиерата си преди 7 седмици, завършвайки под No.8 с приходи в размер на $4.7 млн. от продадени билети през уикенда.

Екранната адаптация на бестселъра на Ян Мартел "Животът на Пи" (Life of Pi) на Анг Лий и финалът на The Twilight Saga - Breaking Dawn Part 2 оформят челната десетка, от която гарантирано ще изпаднат две, а може би и три заглавия, отстъпвайки място на премиерните Django Unchained, Les Miserables и Parental Guidance.

Ако зависи от критиката, единствено последният – фамилна комедия с Били Кристъл и Бет Мидлър няма да намери място в нея (31/100). Спагети уестърнът Django Unchained на Куентин Тарантино с участието на Леонардо Ди Каприо и Джейми Фокс генерира един от най-високите критически рейтинги на 2012 г. - 80/100.

Сподели.