Harlem Shake и ключoва тракинг реформа разтърсиха американския Hot 100

Pinterest LinkedIn +

Изданието на Hot 100 за периода 11-17 февруари ще остане в историята по повече от една причини. Без съмнение най-важната от тях е извършената фундаментална реформа на начина, по който се компилира класацията за сингли на САЩ, следвана от факта, че в резултат на промяната на първото място дебютира парче на артист, станал известен буквално за една нощ.

Става дума за явлението Harlem Shake на бруклинския диджей Baauer, което завладя YouTube и социалните мрежи до степен, съизмерима единствено с феноменалния успех на k-pop хита Gangnam Style. Всъщност историята с пробива на Psy до голяма степен се повтаря, тъй като Baauer издаде Harlem Shake преди повече от половин година, но се превърна в сензация едва след намирането на вирална видеоформула за промотирането му.

От средата на януари в социалните мрежи циркулират десетки хиляди (всеки ден само в YouTube са появяват под 4000 нови) 30-секундни клипове, на които група хора (или други същества и предмети) изпълняват конвулсивни танцови движения, заимствани от едноименния танц от началото на 80-те години на миналия век. За активните интернет потребители не минава и ден, в който да не попаднат на ново комично видео и за чието разпространение да не дадат своя принос.

И тук настъпва моментът да бъде разгледана реформата, влязла в сила именно в това издание на Hot 100. Тя добавя още един елемент, който има отношение към компилирането на класацията, отразяваща комерсиалния успех на най-търсените песни на американския пазар – количеството гледания на музикални видеоклипове в YouTube.

Досега подреждането в Hot 100 се извършваше от Nielsen SoundScan чрез формула, калкулираща сумата от точките, давани за продажби на сингли на физически и дигитални носители, ротация в повече от 1000 мейнстрийм радиостанции на базата на тяхната аудитория и просвирване в платените дигитални сервизи за аудио стрийминг (като Spotify).

Формулата вече включва още една стойност – броят точки, давани за определен брой гледания на видео в най-голямата платформа за споделяне на такъв тип съдържание. Благодарение на това Harlem Shake не просто успя да оглави Hot 100, въпреки че все още има незначително радио разпространение и твърде скромен брой просвирвания в стрийминг сервизите (309 000), а го направи с трикратно повече Chart точки от тези на вече бившия No.1 в класацията - Thrift Shop на Macklemore & Ryan Lewis.

Тук е мястото да се спомене, че при компилирането на новата субкласация Nielsen BDS отчита както гледанията на официални видеоклипове, така и на тези, генерирани от потребителите, в които са използвани легализирани аудио тракове. Така общият брой импресии на Harlem Shake, влияещи върху класирането на парчето в Hot 100, надхвърля 100 млн. (YouTube монетизира всеки 2000 гледания). Продажбите на парчето в дигиталните маркети пък възлизат на 262 000 копия, достатъчни за третото място.

За шеста поредна седмица лидер в тази класация е споменатият по-горе Thrift Shop, който отново регистрира повече от 300 000 даунлоуда в рамките на един чарт цикъл. С шест поредни седмици над тази граница парчето се нарежда до хитовете We Are Young на fun. и Somebody That I Used to Know на Gotye, които досега бяха единствените с такъв актив (300 000+ даунлоуда седмично за 6 или повече седмици).

Топ 3 се допълва от Риана с новия й сингъл Stay, чието представяне в класацията също е историческо, тъй като това е 24-тия топ 10 сингъл на 25-годишната звезда от Барбадос. С този актив Риана изпреварва Уитни Хюстън и Rolling Stones (с по 23 топ 10 хита в САЩ всеки) и се нарежда на 9-то място във вечната класация по този показател, оглавявана от Madonna (с 38), Beatles (с 34) и Майкъл Джексън и Стиви Уондър (с по 28).

Ако намери място в тази дивизия на класацията още само веднъж (предполагаемо само след няколко месеца с третия сингъл от седмия си албум Unapologetic), тя ще изравни Елвис Пресли (с 25), с уговорката, че неговата кариера стартира преди възникването на Hot 100.

И ако класацията за сингли на САЩ е повлияна най-вече от реформата в компилирането й, в тази за албуми най-силно отражение даде церемонията на 55-тите годишни награди Grammy.

На нея и по-точно на наградата за Най-добър албум на името на Mumford & Sons и техния Babel се дължи завръщането на албума на първото място близо половин година след появата му.

Изявите на Bruno Mars, Тейлър Суифт, the Lumineers, fun. и Maroon 5 също дадоха значителен тласък на продажбите на последните им албуми, които са поставени съответно на 3-то, 4-то, 6-то, 7-мо и 9-то място. Между Bаbel и Unorthodox Box на Марс е поставена компилацията 2013 Grammy Nominees, чиито продажби са нараснали с близо 140% спрямо предходната седмица.

Сподели.