Google Glass – бъдещето на мобилните устройства или поредният шантав експеримент?

Pinterest LinkedIn +

Когато беше показан за пръв път миналата пролет, Google Glass изглеждаше като шантав експеримент без особено практическо приложение. Честно казано, оттогава досега нещата не са се променили особено, но от Google са твърдо решени да променят обществените нагласи в това отношение и уверено работят в посока реално предлагане първо на версия на Google Glass за разработчици, а малко по-късно - за масовия пазар.

И след като мега корпорация като Google гледа сериозно на една привидно шантава и причудлива идея, може би е време и ние да погледнем по същия начин. Така че, що за чудо е Google Glass и има ли то/те/той почва у нас?

Очила, ама не съвсем

Обективно погледнато, концепцията на Glass не е кой знае колко нова и/или революционна. Въпреки гръмкото "интерактивни очила с добавена реалност" Glass не е нищо повече от чифт интерактивни екрани, чиято крайна цел е да ни поднесат преживяването, което всеки от нас вече добре познава от дисплея на мобилни устройства като смартфони и таблети, но по нов начин, позволяваш hands free възможности за управление и интеракция.

Естествено, в окончателния си вид Glass ще използват специално модифицирана версия на Android и ще могат да интерпретират гласови команди в Siri стил. Самите очила ще са на практика полупрозрачни мини екрани, разположени непосредствено пред очите на зрителя. Те ще могат да визуализират разнообразно съдържание с резолюция от 720р.

Трябва ли ни Google Glass?

Хм... това е доста йезуитски въпрос. Ако го бяхте задали само преди 4-5 години на милионите смартфон потребители, които днес стават и лягат с мисъл за поредния iPhone или Nexus модел, кой знае какви отговори щяхте да получите.

Както при всяка нова технология, "полезността" на Glass със сигурност ще варира от потребител до потребител в доста широки граници. От чисто практическа гледна точка Glass ще даде възможност първо и преди всичко да комуникирате с вашите приятели и познати по познатият ви, но hands free начин (без да използвате ръцете си). Дотук нищо кой знае колко революционно.

Но Google Glass ще ви позволи и друго – да споделяте с тях преживяванията си. Наскоро Google пуснаха специално видео демо, чиято цел е да покаже именно това – гледната точка на човек, използващ Glass, неговата перспектива от първо лице.

Възможностите в това отношение са огромни – от чисто развлекателни (примерно можете да споделите в реално време нещо интересно или красиво, което наблюдавате в момента, с вашите приятели) до научно-познавателни (примерно студенти по медицина, наблюдаващи провеждането на сложна хирургическа операция направо от домовете си).

Колко ще струва удоволствието?

Всъщност това е ключовият въпрос, нали? За да е успешен един толкова нов и различен продукт, от особено важно значение е как той ще бъде позициониран на, меко казано, пренаселения в момента мобилен пазар.

От Google неотдавна обявиха, че са готови с версията на Glass за разработчици и цената, на която възнамеряват да я предлагат, никак не вдъхва надежди относно евентуалната бъдеща популярност на продукта – става дума за 1500 долара!

Естествено, комерсиалният вариант на супер-очилата едва ли ще се доближава до този ценови праг – всъщност очакванията са за нещо значително по-достъпно.

Подробностите, разбира се, следват, но в Google са уверени, че ще са напълно готови с Glass за масовия пазар до края на 2013 г. Всъщност те вече стартираха инициатива в социалната си мрежа Google+, която набира доброволци за тестване на мейнстрийм версията на Glass, така че скоро може дори да получим впечатления от първа ръка на хора изпробвали продукта.

Дали Glass ще се окаже следващата голяма стъпка напред за мобилните устройства? Или ще си остане поредния шантав, но екзотичен експеримент?

Само бъдещето ще покаже. Дотогава – ще поживеем, ще видим...


Сподели.