Chromebook Pixel – Google отговорът на Apple MacBook и Windows ултрабук предизвикателствата

Pinterest LinkedIn +

След като превзе света на таблетите и смартфоните, Google очевидно няма намерение да остави нито една пазарна ниша, в която Apple и Microsoft да се ширят необезпокоявани. С едно от последните попълнения в непрестанно растящото семейство мобилни устройства на компанията - Chromebook Pixel - Google дава заявка за сериозно участие и в сегмента на портативните компютри.

Очевидно е, че тази машина ще мери ръст както с култовия Apple MacBook (във всички негови превъплъщения), така и с множеството Windows базирани ноутбук модели.

Формулата на Chromebook Pixel малко се различава от останалите устройства с марката на Google – впечатляващи технически спецификации на разумна цена и, разбира се, базирани изцяло на софтуер, който е собствена разработка на компанията.

В случая обаче не става дума за вездесъщия Android, а за по-малко популярната, но изключително интересна и изцяло уеб базирана операционна система Chrome OS.

Предвид конкуренцията (най-вече в лицето на MacBook) разбираемо Google не са допуснали никакви компромиси по отношение хардуерните спецификации на Pixel.

Освен изящния дизайн и компактните габарити (297,7 x 224,6 x 16,2 мм и тегло едва 1.52 кг) може би най-ярката отличителна черта на модела е фантастичният дисплей, с който е екипиран. Той е с резолюция от цели 2560 х 1700 пиксела (пикселна плътност от 239 ppi), диагонал 12.85 инча, показател за яркост от 400 cd/m2 и зрителен ъгъл от 178 градуса. Освен това дисплеят е сензорен, защитен с Corning Gorilla Glass стъкло и с доста нестандартно съотношение на страните – 3:2 (вместо обичайните 16:9 или 16:10).

С други думи в това отношение Pixel е повече от достоен конкурент на MacBook с неговия Retina дисплей.

От хардуерна гледна точка машината разчита на комбинация от двуядрен процесор Intel Core i5 с вградено графично ядро Intel HD Graphics 4000 и тактова честота от 1.8 GHz.
Оперативната памет на Pixel е 4GB, а системата се доставя с SSD устройство за данни с капацитет от 32 или 64 GB.

На интерфейсния фронт моделът впечатлява с възможности – поддръжка на Wi-Fi 802.11a/b/g/n 2x2, Bluetooth 3.0 и LTE безжична връзка, два USB 2.0 порта, mini-DisplayPort видео изход и слот за SD/MMC памет карти.

Единственото относително спорно решение е използването на Chrome OS, която макар и нелоша, не е най-популярната операционна система на РС пазара днес. Говорим за една сериозно интернет зависима операционна среда, която "оживява", когато е онлайн и страда от ограничена функционалност, когато е офлайн.

Да, факт – всеки притежател на Pixel получава заедно с него и 1TB безплатно пространство за съхранение в Google Drive за три години, 12 безплатни сесии за достъп до интернет на борда на самолетите (услугата GoGo Inflight Internet), както и 100 МВ ежемесечен безплатен трафик през LTE Verizon Wireless (за две години).

Това обаче са най-вече и основно екстри, достъпни за потребителите в САЩ, а за останалия свят едва ли могат да са от особена полза. Въпреки доста изгодната си цена (предвид характеристиките си) от $1299 (за версията с Wi Fi) или $1449 (за варианта с Wi Fi и LTE поддръжка) Chromebook Pixel (поне за момента) е твърде екзотичен, за да представлява нещо повече от показен маркетингов ход от страна на Google.


Сподели.