"Да говорим за смъртта": Франсоаз Долто и трудните отговори

Pinterest LinkedIn +

Тази съвсем кратка книга всъщност е запис на лекция, която Франсоаз Долто изнася през 1985 година. Заглавието ù пък е повече от красноречиво, но това съвсем не означава, че текстът е тежък или натоварващ. Тъкмо напротив, чете се изключително леко и освен че ще ви провокира да се замислите, ще ви помогне и да отговорите на въпросите, свързани с деликатната темата за смъртта.

Една от най-значимите фигури в световната психоанализа – Франсоаз Долто – е добре позната на всички, които се интересуват от тази наука. Трудовете ù съвсем не се ограничават до академичната среда, а стават изключително популярни сред значително по-широка читателска аудитория, тъй като в по-голямата си част са посветени на лечението и възпитанието на деца.

С оригиналния си подход и прекрасно чувство за хумор, съчетани с интересите в областта на детската психиатрия, Долто успява да си спечели широка популярност сред четящите родители. Може би най-известната ù книга е "Каузата на децата", където поставя темата за фундаменталното значение на езика в развитието и изграждането на човешкото същество.

Умението ù да поднася идеите си по изключително достъпен начин е само една от причините да смятаме, че "Да говорим за смъртта" е не само интересна, но и полезна книга. Разбире се, и в нея Долто отделя специално място на общуването с децата. Защото любопитството към една толкова деликатна тема като смъртта е напълно естествено. Нещо повече, често се проявява в ранна възраст.

Как трябва да реагират родителите на въпросите за смъртта? Според Долто те най-често се затрудняват да открият правилния отговор. Притеснява ги не толкова констатирането на смъртта като факт, колкото невъзможността им да обяснят какво означава "умрял". Защо смъртта се появява в детските игри? По този начин, смята Долто, чрез една въображаема смърт, те придават на реалния си живот смисъл и енергия.

Смъртта, точно като раждането, е едно от малкото житейски събития, което не можем да изживеем. Не и собствената си смърт. Споделяйки личния си опит като терапевт, тя отбелязва, че дори при пациенти на напреднала възраст или с тежки заболявания осъзнаването на собствената смърт минава през емоциите на околните.

Как да приемем перспективата за собствения си край? Защо Франсоаз Долто смята, че трябва да заслужим смъртта си, и какъв според нея е единственият начин да постигнем това, можете да научите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.