Коледен панаир на книгата с 5 празнични изненади от издателство "Colibri"

Pinterest LinkedIn +

46-ият Софийски международен панаир на книгата се провежда от 11 до 16 декември. Мястото е НДК, а на щанда на издателство "Colibri" по традиция ви очакват празнични отстъпки, страхотни подаръчни комплекти и още много изненади.

Има няколко причини Коледният панаир на книгата да е сред любимите ни културни събития. Нови заглавия, изкушаващи отстъпки, интересни срещи с писатели – едва ли е нужно да продължаваме с изброяването. Ще добавим само, че за шеста поредна година в рамките на панаира се провежда и Софийският международен литературен фестивал, чийто фокус тази година е върху немскоезичната литература.

Избрахме следващите 5 заглавия, за да ви помогнем да се ориентирате сред многообразието от изкушаващи предложения, независимо дали избирате подарък, или просто ви се чете хубава книга.

"Меко казано" на Валери Петров

Всъщност горещо препоръчваме всички нови издания на приказките на Валери Петров. Защото са красиви. Защото хубавата литература е непреходна. Защото децата се учат да обичат книгите, когато четем заедно с тях. И защото ни допада идеята на издателство "Colibri" да издадат петте приказки в отделни книжки.

И така, ако все още се чудите с какво да изненадате малчуганите около себе си, можете да избирате между четири варианта. "Меко казано" с великолепните илюстрации на Люба Халева е онази вълшебна история за момче и куче, които се впускат в приключение. И съвсем не е важно, че кучето не е точно санбернарско, нищо, че се представя като такова.

"В лунната стая" е с илюстрациите на Росица Ралева, а вътре ще откриете историята на едно малко момиче, което изобщо не обича да седи само вкъщи. И да свири на пиано. Но това е само защото още не знае, че в пианото живее някой.

"Копче за сън" е илюстрирана от Мария Налбантова и разказва за малкия Оги, който не иска да заспива сам, защото се страхува от тъмния ъгъл срещу леглото си. Затова дядо му му разказва приказка.

В "Пук!" откриваме историята на малката Лили, която много обича да слуша приказки по телефона. Но този път приказката съвсем не е обикновена и ще я отведе чак на морското дъно. Илюстрациите са на Мила Янева-Табакова, а най-прекият път към цялата колекция е ТУК или на щанда на издателство "Colibri".

"Новели за една година" на Луиджи Пирандело

Лауреат на Нобелова награда за литература и един от най-значимите творци на XX век, италианският писател Луиджи Пирандело е известен най-вече с новаторския подход в театралната драматургия. Освен автор на пиеси обаче той е и белетрист, и поет.

"Новели за една година" събира четиринадесет новели, в които се преплитат различни теми. Многообразието от образи и истории отразяват живота в неговата цялост. Сред персонажите на Пирандело ще откриете самотници и чудаци, измамници и измамени, решителни и слабохарактерни. Ситуациите, в които попадат, също са изключително пъстри. Понякога парадоксални, понякога трагикомчни и дори откровено абсурдни, ще ви накарат да се усмихнете, ще ви натъжат и ще ви накарат да се замислите.

А най-прекият път към "Новели за една година" е ТУК.

"Корабът с алените платна" на Александър Грин

Александър Грин е руски писател, който твори в началото на ХХ век, а произведенията му са близки колкото до утопията, толкова и до готическите романи и фантастиката. Често сравняван с Едгар Алън По, той остава неоценен приживе, а част от творбите му дори са били забранявани. Макар че попада под ударите на съветската критика и умира забравен, днес Александър Грин е един от най-четените руски писатели.

"Корабът с алените платна" е повест приказка, която проследява трогателната история на малката Асол. Момичето, останало без майка още като бебе, живее само с баща си. Той е саможив и недолюбван от съселяните си, но за да се грижи за момичето, изоставя плаването и започва да прави играчки – малки модели на лодки, които продава.

Един ден, докато минава през гората, за да стигне до пазара, където носи играчките, изработени от баща ù, Асол среща старец, който предсказва нейното бъдеще. А то е повече от необикновено, защото според стареца, когато Асол порасне, за нея ще дойде принц с кораб с алени платна.

История за силата на вярата в мечтите, за надеждата, че доброто побеждава, и за това как именно те правят невъзможното възможно, "Корабът с алените платна" е вълшебно пътешествие, което не бива да пропускате. Можете да я намерите на щанда на издателство "Colibri" на Коледния панаир на книгата и разбира се, ТУК.

"Един ден на Иван Денисович" на Александър Солженицин

Днес едва ли има някой, който не е чувал името Александър Солженицин. В началото на 60-те години обаче, когато повестта "Един ден на Иван Денисович" е отпечатана за първи път в списание "Новый мир", нейният автор е напълно непознат. Факт, който се променя изключително бързо след появата на произведението му.

След като прекарва няколко години в различни трудови лагери, Солженицин пише "Един ден на Иван Денисович", където описва един ден от живота на руски мужик, въдворен в един от лагерите на ГУЛАГ. Повестта бързо се превръща в международна сензация, защото разкрива истината за репресиите в сталинските трудови лагери. Естествено, смелостта на автора ù не остава безнаказана и творбите му са забранени за публикуване.

Конфликтът му с властта се изостря допълнително, след като получава Нобеловата награда за литература през 1970 година, а няколко години по-късно Солженицин е принуден да емигрира и се установява в САЩ, за да се завърне отново в родината си чак след краха на комунистическия режим. Ако по някаква причина все още не сте чели "Един ден на Иван Денисович", най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК или на щанда на издателство Colibri.

"Покана за екзекуция" на Владимир Набоков

Едва ли има нужда ви убеждаваме, че Владимир Набоков е сред писателите, променили облика на съвременната литература. Част от произведенията му обаче някак незаслужено остават в сянката на други. Това прекрасно издание на "Покана за екзекуция" е чудесен повод да се запознаете с онази част от книгите, които по една или друга причина досега не сте чели.

Романът излиза през 1938 година, част е от творбите, които Набоков създава през своя берлински период, и е определян от критиката като най-зрялото и силно произведение сред тях. "Покана за екзекуция" проследява последните двадесет дни от живота на осъдения на смърт Цинцинат.

Сюрреалистичен и философски, романът е многопластов и дълбок. Още по-впечатляващ го прави фактът, че е кратък. Убедени сме, че ще оцените високо умението на Набоков да създаде един пълнокръвен, колкото сатиричен, толкова и трагичен свят с малко думи.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Покана за екзекуция" ТУК, а също и на щанда на издателство "Colibri".
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.