Пролетен панаир на книгата с 5 изкушаващи заглавия от издателство Colibri

Pinterest LinkedIn +

Едно от любимите ни събития през пролетта е ежегодният Панаир на книгата. През 2018-та година той ще се проведе от 29 май до 3 юни и за първи път ще е на открито в парка пред Националния дворец на културата.

Освен нетрадиционното място на събитието, Пролетеният панаир на книгата както обикновено предлага огромно количество неустоими изкушения за всички четящи. Нашите приятели от издателство Colibri са приготвили страхотни заглавия, големи намаления и много изненади.

Ще ги откриете в най-цветната шатра, а ние ще се постараем да ви помогнем поне малко с избора сред огромното разнообразие от интересни книги, като ви разкажем малко повече за 5 от тях.

"На ръба на света" на Томас Пинчън

Едно от най-значимите имена в постмодерната литература, Томас Пинчън е от писателите, които умеят да съчетават смешното и сериозното по неподражаем начин. През 1974 година той получава наградата на американската критика за "Гравитационна дъга", а още с първия си роман "V" ясно заявява интереса си към теми като властта и политиката.

Персонажите на Пинчън винаги са ексцентрични, необикновени и ярки, а чувството му за хумор – движещо се внималтено по тънкия ръб на пародията. В последния засега роман на Томас Пинчън "На ръба на  света" действието се развива в Ню Йорк в самото начало на ХIX век.

Максин Тарноу е дама с интересна професия, собственичка на фирмата "Проследи и намери". Има пистолет и знае как да го използва, затова не се притеснява, че клиентите ù често са със съмнителен морал. Освен това има деца и не съвсем бивш съпруг.

Предстои ù обаче да се окаже в епицентъра една от най-големите икономически бури, връхлитали човечеството в последните десетилетия. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "На ръба на света" на Пролетния панаир на книгата, а също и ТУК.

"Девствената проститутка" на Николай Волев

Любима на всички киномани, поредицата "Библиотека Амаркорд" предлага поредното изключително интересно заглавие от света на седмото изкуство. Николай Волев е един от най-ексцентричните режисьори в българското кино и едва ли ще се изненадате, че е избрал провокативното заглавие "Девствената проститутка" за своята автобиография.

Книгата е откровен разказ за житейските му приключения, за големите му любови и разбира се, не на последно място за киното. Филмите на Волев, игрални и документални, са добре познати на българските зрители, сред тях са "Двойникът", "Господин за един ден", "Дом № 8", "Да обичаш на инат" и "Маргарит и Маргарита".

Ако сте любопитни да научите повече за живота и работата на режисьора, от емигрантските години в Лондон до създаването на последните му ленти, можете да го направите на щанда на издателство Colibri, а също и ТУК.

"Приказки за непослушни деца" на Жак Превер

Обичаме стиховете на Жак Превер и сме сигурни, че дори онези от вас, които не са изкушени от поезията, познават поне отчасти творбите му. Този път обаче имате възможност да го опознаете в една съвсем различна светлина, а и да зарадвате малките читатели с най-необикновените приказки, които някога сте чували.

И така, очакват ви осем очарователни, различни, забавни, пълни с изненади истории, в които се разхождат най-чудати герои. Един щраус, който яде камбани. Няколко моржа, които си подхвърлят гардероби. И прекрасни илюстрации. Всичко това можете да намерите в "Приказки за непослушни деца" на щанда на издателство Colibri, а също и ТУК.

"4 3 2 1" на Пол Остър

Има толкова много причини да харесваме този великански роман, че едва ли бихме могли да изброим всички, но сме сигурни, че само няколко страници ще са ви достатъчни да се влюбите в тази огромна книга.

Да, "4 3 2 1" е много дълъг роман. С много особена композиция. Със страшно много персонажи. С липсваща хронология. С прекрасни, ярки, пълнокръвни, изтъкани от несъвършенства и все пак пленително очарователни герои. Респектираща с размерите си, книгата се чете неочаквано леко и увлича неусетно.

Остър умело проследява необикновената история на Арчи Фъргюсън, който е едновременно само едно, но и четири различни момчета. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите на щанда на издателство Colibri, а също и ТУК.

"Смърт във Венеция и други новели" на Томас Ман

"Литературата е... съюз на страданието с инстинкта за форма" пише Томас Ман. Носител на Нобелова награда за литература, Ман е една от знаковите фигури в немската литература. Сборникът "Смърт във Венеция и други новели" включва пет от най-ярките произведения на Ман, а новелата, дала името му, е определяна като най-доброто произведение, написано на немски език.

От тихия господин Фридеман до "Марио и фокусникът", петте произведения, избрани сред обемистото творчество на Ман, ни позволяват да опознаем всички характерни за неговия стил особености. Дълбок психологизъм, фин анализ на чувствата, размисли за смъртта и безсмъртието, за природата на творческия процес се преплитат в новелите на Ман, оставяйки у читателите едно едновременно меланхолично, но и позитивно усещане за цялост.

Най-прекият път към "Смърт във Венеция и други новели" е на щанда на издателство Colibri или ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.