Пролетен панаир на книгата ще има - търси се подходящо културно пространство

Pinterest LinkedIn +

Пролетен панаир на книгата тази година ще има – Министерството на културата, Националният дворец на културата (НДК) и асоциация "Българска книга" (АБК) съвместно търсят най-подходящото място за провеждането му. Преместването на най-голямото изложение от НДК се налага поради мерките за сигурност, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС. Това стана ясно на среща в Министерството на културата между представители на МК, НДК и АБК.

"Напълно разбираме и приемаме причините, поради които Панаирът не може да остане в НДК тази година", посочи Велизара Добрева, председател на Управителния съвет на АБК. Изпълнителният директор на НДК Ангел Митев представи позицията на междуведомствена работна група по сигурността и сгъстения график на събитията по европредседателството, които правят невъзможно провеждането на изложението в Двореца.

"Министерство на културата държи Панаирът да се провежда, както е традиционно, в НДК. Но ситуацията е извънредна и изисква разбиране", изтъкна от своя страна началникът на кабинета на министъра на културата Ваня Бедрова.

Представителите на МК предложиха на АБК няколко алтернативни знакови културни пространства в София за провеждането на пролетния панаир. Сред тях са бул. "Витоша", Национална галерия "Квадрат 500" и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". В следващите дни АБК ще излезе с окончателно решение.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че Коледният панаир на книгата ще се върне в НДК.
Сподели.