Българската национална телевизия чества 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

Pinterest LinkedIn +

Тази година се навършват 120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание – връхната точка в борбата на българите от Македония и Одринско по пътя им към свободата. БНТ отбелязва паметната годишнина със специална селекция от филми и програми.

От понеделник, 31 юли, всяка делнична вечер от 18:30 ч. по БНТ 1 документалната поредица „Македоно-Одринска революционна галерия“ ще представя портрети на предводителите и герои на въстанието като Гоце Делчев, Христо Татарчев, Иван Гарванов, Михаил Герджиков, Борис Сарафов, Яне Сандански, Даме Груев, Иван Цончев и др.

От 1 август, вторник, в 16:30 ч. зрителите ще могат да видят отново и „Мера според мера“ – мащабната 7-серийна кинопродукция, посветена на борбата на македонските българи.

В деня на избухване на Илинденското въстание, 2 август (по стар стил), БНТ 1 ще излъчи от 18:30 ч. премиерния документален филм „Животописни бележки на един Костурски воевода“ на РТВЦ-Благоевград с автор Валери Яков. Кулминация на честванията е прякото излъчване на Тържествена заря-проверка от Паметника на незнайния воин в София от 21:00 ч. по БНТ 1 и БНТ 4.

И БНТ 2 ще посвети специална информационно-образователна кампания на 120-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

Зрителите на БНТ 2 ще научат малко известни факти и детайли за подготовката на въстанието, за идеолозите и водачите му. Кратките видеа са подготвени от екипа на РТВЦ-Благоевград. В седмицата на големия празник Илинден /от 31 юли до 6 август/ делничните вечери по БНТ 2 ще бъдат посветени на тематична селекция от документални филми – спомени, разкази, родови истории. Не пропускайте в 21:15 ч. – „Илинден в народната памет“, „Още ли бродиш, Делчев войвода“, „Живата книга – Илинден и пътят на спасението“, „Матовият род“, „Между люлката и гроба“, а в събота от 18:30 ч. – „Сърцатата чета на Михаил Герджиков“.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.