5 писатели, започнали кариерата си като журналисти

Pinterest LinkedIn +

Естествено, всички се сещаме първо за Хемингуей, но този път става дума за няколко съвременни творци.

Кога да бъдеш писател се превръща от хоби в професия, е сложен въпрос. Може би след първия бестселър. Или когато престанеш да се занимаваш с друго. Второто обаче понякога така и не се случва, защото писател е повече призвание, отколкото професия.

Историята на литературата познава писатели лекари, писатели актьори, писатели университетски преподаватели, писатели крадци... Най-много обаче като че ли са писателите, които, преди да се отдадат изцяло на белетристиката, са работили като журналисти.

Би било невъзможно да изброим всички, дори ако се ограничим само до онези, които все още пишат, затова се спряхме на петима писатели, "избягали" от лоното на журналистиката, за да покорят света на книгите. 

Юхан Теорин

Юхан Теорин е шведски писател и журналист, който прави литературния си дебют през 2007 година с романа "В смутните часове по здрач". Книгата не само става бестселър още с излизането си, но е преведена на 25 езика и печели наградата за литературен дебют на Шведската академия на криминалните автори.

Теорин бързо се налага като един от най-продаваните и превеждани автори на криминална литература, а произведенията му продължават да се радват на огромен международен успех. Писателят прекарва голяма част от живота си на остров Йоланд, който впоследствие се превръща в мизансцен на романите му.

Място, наситено с история, фолклор и странни легенди, които Теорин познава отблизо, защото семейството на майка му живее на острова от векове. Остров Йоланд е повече от подходящ декор за всевъзможни криминални сюжети, а романите на Теорин пресъздават атмосферата му по наистина завлядаващ начин.

Ако сте любопитни да научите повече за Юхан Теорин и неговите книги, можете да го направите ТУК.

Юнас Юнасон

Още един шведски писател, който успя да покори сърцата на читателите по цял свят. Юнас Юнасон е работил като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент цели двадесет години. После внезапно (а може би не чак толкова) решава, че е време за ново начало.

И се разделя не само с кариерата си, но и с родната Швеция, за да се премести в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане. Решение, което, няма как да не се съгласите, крие доста сериозен риск. За Юнасон обаче то се оказва повече от правилно.

Три години след като писателят напуска Швеция, излиза първият му роман "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна", превърнал се в истинско литературно събитие. Книгата е преведена на повече от тридесет езика и е продадена в над 4,5 милиона екземпляра.

Вторият му роман "Неграмотното момиче, което можеше да смята" затвърждава мястото на Юнасон сред най-любопитните творци в съвременната литература. А докато очакваме появата на следващия му шедьовър, можете да се запознаете отблизо с творчеството му ТУК.

Катрин Панкол 

Катрин Панкол е автор на общо 15 романа. Преди да стане известна писателка обаче, французойката е работила и като журналист. При това доста дълго време. Докато един ден получава предложение да напише книга и всичко се променя.

Първият й роман, озаглавен "Първо аз", излиза през 1979 година и става бестселър. Славата връхлита Панкол с такава сила, че тя решава да избяга в Ню Йорк, където живее през следващите десет години, посещава курс по творческо писане в Колумбийския университет и пише още три романа.

Американският начин на живот променя осезаемо стила й на писане. Следващият голям успех идва през 2006 година, когато излиза "Жълтите очи на крокодилите". Романът е продаден в повече от едномилионен тираж във Франция и поставя началото на една трилогия, която се чете на един дъх, завладява сърцата на публиката и има реализирани над шест милиона копия.

Ако досега не сте попадали на романите на Панкол, най-лесния начин да ги намерите е ТУК.

Арто Паасилина

Арто Паасилина един от онези писатели, чиито биографии са не по-малко впечатляващи от творбите им. Преди да стане журналист и писател, финландецът се занимава с най-различни неща - бил е дърводелец, селскостопански работник, ловец. 

Роден е в камион (точно така, камион) през 1942 година в финландска Лапландия, докато родителите му бягат от германците. Започва да работи още на тринайсетгодишна възраст, а по-късно завършва Лапландското висше народно училище и става журналист.

Автор е на повече от тридесет романа, сред които са "Годината на дивия заек", "Синът на бога на бурята", "Гората на обесените лисици", "Затворници на рая", "Мелничарят, който виеше срещу луната" и "Малки самоубийства между приятели". Освен това пише и сценарии и нехудожествена литература.

Ако сте любопитни да научите повече за един от най-превежданите финландски писатели, можете да го направите ТУК.

Стиг Ларшон

Авторът на култовата трилогия "Милениум" Стиг Ларшон умира преди романите му да бъдат публикувани и не успява да види техния огромен успех. Приживе той е един от най-известните разследващи журналисти в Швеция.

Материалите му изобличават антидемократичните, дясноекстремистките и расистките практики в обществото и медиите.

Носят се дори слухове, че смъртта му е свързана именно с журналистическата му дейност. Достоверността на подобни твърдения обаче е отричана от издателите на писателя. Онова, което може бъде доказано с факти, е фурорът, предизвикан от книгите му.

През 2008 година Ларшон е вторият най-продаван автор в световен мащаб, а само две години по-късно, още с излизането си, третата книга от поредицата става най-продаваният роман в САЩ. Първият роман от трилогията "Мъжете, които мразеха жените" има две много успешни екранизации - шведска и американска.

Ако досега не сте попадали на романите на Ларшон, определено имате да наваксвате, а най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.