Зукърбърг променя фокуса на Facebook към защита на личните данни

Pinterest LinkedIn +

Марк Зукърбърг обяви в профила си във Facebook, че социалната мрежа променя своя фокус и ще постави защитата на личните данни на потребителите на първо място. Това ще важи с особена сила за чат услугите на компанията.

Постепенно те ще предлагат изцяло криптирана връзка, защита на съобщенията, както и възможност за изпращане на краткотрайни съобщения, които да се изтриват след определен период от време. Зукърбърг казва още, че криптирането ще стане един от важните акценти на Facebook и компанията няма да отстъпва на правителства, които не харесват това дори и да забранят услугите ѝ.

Той отбелязва, че хората предпочитат все повече да комуникират дискретно, с малки групи. Публичните публикации, които привличат повече внимание, също продължават да се използват, но по-малко и според Зукърбърг бъдещето е на по-голямата и защитена поверителност.

Хората трябва да се чувстват сигурни и спокойни да споделят помежду си и затова криптираните, сигурни услуги ще имат голямо бъдеще, казва Зукърбърг. Затова компанията ще преработи чат приложенията си така, че те да отговарят на тези очаквания.

Освен това Facebook няма да съхранява "чувствителни данни" в държави, където няма високо ниво на защита или законите не са на достатъчно добро равнище. Зукърбърг е категоричен, че Facebook няма да отстъпва от тези принции и това може да доведе до блокирането на услугите ѝ в някои държави. Това обаче според него не е причинада се правят компромиси със защитата на потребителите.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.