Facebook плаща на тийнейджъри, за да ги шпионира

Pinterest LinkedIn +

Facebook тайно плаща на тийнейджъри да инсталират програмата Facebook Research, която позволява на компанията да получи всичко от телефонната и уеб активност на потребителя, подобно на приложението Onavo Protect, забранено през юни.

Според разследване на TechCrunch, от 2016 г. Facebook плаща на потребители на възраст от 13 до 35 години по 20 долара на месец, за да отстъпват личните си данни, като инсталират приложението Facebook Research на iOS или Android.

Facebook дори кара потребителите да направят снимка на страницата си за история на поръчките на Amazon. Програмата се администрира чрез услугите Applause, BetaBound и uTest, за да прикрие участието на Facebook, и се споменава в някои документи като "Project Atlas".

След изтичането на тази информация компанията съобщи, че ще затвори версията на приложението си Research за iOS. Но в сряда сутрин говорител на Apple потвърди, че Facebook е нарушил политиката и че приложение е било блокирано по-рано.

Програмата ще продължи да работи с Android.

Всичко това показва колко далеч иска да отиде компанията на Марк Зукърбърг и колко е готова да плати, за да защити своето господство - дори с риск да наруши правилата на iOS платформата на Apple, от която зависи.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.